Endesa ha posat recentment en marxa a Figueres la seva nova seu a l'Alt Empordà, que substitueix la que fins ara estava operativa -la seu de l'antiga Hidro- al carrer de Sant Pau. Les noves oficines, que han suposat una inversió superior als 1,1 MEUR, allotgen tots els empleats de la Companyia amb un model d'equipament innovador i funcional i amb una clara vocació i aposta ambiental, sense detriment a l'hora prestar als serveis elèctrics com fins al moment.

La nova oficina s'ha construït al recinte de la subestació de Figueres -ubicada al carrer de Ponent cantonada amb el carrer de Navata. Gràcies a una filosofia Openwork, les noves dependències són més modernes, segures, funcionals, tecnològiques, eficients, racionals i sostenibles, i compten amb espais més oberts, transparents i visibles.

Pel què fa als aspectes constructius, l'aposta de la Companyia és crear edificis d'alta eficiència energètica. Així, el nou equipament -que suposarà la reducció d'emissions de 99 tones de CO2 anuals- s'ha creat amb un embolcall tèrmic (tancaments, cobertes, finestres i protecció solar) dotat amb grans finestrals per tal d'augmentar la llum natural al seu interior. Disposa de noves instal·lacions de climatització, ventilació i il·luminació amb un confort lumínic i acústic més gran, i d'una reducció del consum energètic (il·luminació eficient i equips de clima amb un rendiment més gran), a part de dispositius d'estalvi i eficiència energètica (sensors de presència en espais tancats comuns).

Igualment, té un terra, un sostre i un mobiliari amb control acústic i, com no pot ser d'altra manera, no hi ha cap mena de barrera arquitectònica. A més, com a gran novetat, s'instal·laran 2 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics de la flota.La seu d'Hidroelèctrica de l'Empordà, S.A.

L'entrada en servei de les noves oficines ha permès el tancament de la seu actual, que havia quedat ja envellida. La història de l'edifici, de 1.914 m2, té el seu recorregut. Les primeres oficines d'Hidroelèctrica de l'Empordà, S.A. estaven situades al primer pis de la casa número 14 del carrer Sant Josep. Els baixos servien de magatzem i en el segon pis hi vivien dos empleats. L'any 1922, l'Hidro va traslladar les seves oficines al carrer de Sant Pau (llavors dit de Cervantes), a la casa número 46.

Aquest edifici va ser una aportació a la societat de Carles Cusí de Miquelet, i era una finca heretada del seu pare. En aquest edifici hi havia hagut un magatzem de pianos, a on se'n reparaven, afinaven i llogaven. L'any 1923 va entrar en servei la central tèrmica construïda al carrer González de Soto, número 4 i 6. Es tractava de l'edifici tot just que quedava al darrere de les oficines de Sant Pau, i que abans era un camp d'oliveres. Ara, tot el complex es posarà a la venda.

La de Figueres és un exemple del nou model d'oficines que Endesa està implantant a Catalunya, i que aposten per reduir la petjada ecològica. Mitjançant la reducció dels consums energètics, els subministraments i la generació de residus, i la incorporació de dispositius d'estalvi i eficiència energètica, a part d'evolucionar cap a l'oficina digital (Objectiu Paper 0) es persegueix un nou paradigma. Així mateix, és un model que pretén millorar l'ambient laboral, a través de mesures que incrementin la funcionalitat i la confortabilitat dels espais, fomentin la innovació i l'intercanvi d'idees i afavoreixin la col·laboració i la cohesió dels equips de treball.

A part de la Figueres, durant aquest temps també s'han construït les noves seus a Vic (Osona) i a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). En breu és previst que finalitzi la remodelació de la ja existent de Tarragona i començar la de Mataró. En total, el Projecte Integral de Millora d'Oficines d'Endesa a Catalunya per a l'exercici 2018-2019 té un pressupost global de 6 milions d'euros.