El preu de la gasolina ha tallat aquesta setmana un seguit de setze pujades consecutives en el que va 2019 i ha registrat la seva primera caiguda de l'any, després d'abaratir-se un 0,22%. En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha baixat aquesta setmana a la cota dels 1,355 euros, allunyant-se així dels màxims que va tocar fa set dies, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea recollits per Europa Press .

També s'ha abaratit lleument aquesta setmana el litre de gasoil, tallant amb una sèrie de quatre pujades consecutives, després de caure el seu preu un 0,07%, fins els 1,257 euros. Tots dos carburants van entrar a principis d'any en una tendència alcista amb la qual trencaven una espiral a la baixa que havia portat a un abaratiment del 13% en el cas de la gasolina, i de més del 12% per al gasoil, des dels màxims que van arribar a l'octubre.

A més, des del passat 1 de gener va entrar en vigor l'anomenat 'tipus especial' únic, la nova fiscalitat que grava el consum d'hidrocarburs i que va ser regulada per l'anterior Govern del PP en els PGE de 2018, el que ha provocat una pujada dels preus de venda al públic de la gasolina i el gasoil de 10 i 22 cèntims per litre, respectivament, segons dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Tot i el descens en els seus preus registrat aquesta setmana, l'ompliment d'un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa 74,52 euros, 9,7 euros més que a principis d'any, mentre que en el cas del gasoil puja a 69, 13 euros, uns 7 euros més que a l'inici de 2019.

Aquesta lleugera caiguda en els preus dels carburants ve acompanyada del lleuger descens que es va registrar la passada setmana en la cotització del petroli. No obstant això, aquest dijous, el barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava lleugerament per sobre dels 72 dòlars, gairebé dos dòlars més que la passada setmana, mentre que el Texas americà s'intercanviava a 62,47 dòlars.

La gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu mitjà de venda al públic de litre de combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,48 euros i 1,527 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa de mitjana 1,376 euros a la UE i 1,371 euros a l'eurozona.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.