Com a bon rosinc, ha engegat tots els negocis al seu poble, envoltant-se de persones del seu entorn més proper. Té 25 anys i el seu rodatge en el món de l’emprenedoria ve de lluny, fins al punt que actualment ja ostenta la funció d’empresari. Observador inquiet, curiós de mena, actiu, pragmàtic i alhora reflexiu. Adrià Giner Puigdomènech suma atributs que el qualifiquen en tot allò que fa. El seu esperit emprenedor el va empènyer a descobrir, estant entre el públic del festival Les Déferlantes d'Argelers, a la Catalunya Nord, un projecte que no trigaria gaire a materialitzar. Mentre gaudia de la música, de la festa i del bon ambient, va centrar part de la seva atenció en les cabines sanitàries instal·lades al recinte: «Estèticament molt maques i el més sorprenent és que gairebé no gasten aigua».

Al jove emprenedor se li va encendre la llumeta. Ja a casa, el primer que va fer va ser posar-se a investigar si a Catalunya hi havia cap empresa que comercialitzés uns lavabos ecològics d'aquelles característiques. En un «rastreig» per l'Estat espanyol tampoc va trobar ningú que fabriqués aquestes estructures. D'aquesta manera, es va assegurar que tenia via lliure per tirar endavant, amb el seu amic Marc Ricart, «una de les primeres empreses espanyoles» -vol curar-se en salut- de cabines sanitàries ecològiques: Ekko Wc.

La seva agenda és ordenada i curosa i no és estrany, perquè un dels seus trets característics, tal com confessa ell mateix, té a veure amb estar «ben organitzat» i amb envoltar-se de «persones vàlides» que li aporten «positivisme». Escolta, es deixa aconsellar per aquells en els quals pot creure i confiar i es convenç que les idees que considera viables les pot engegar. Amb aquest ànim de «voler fer les coses bé» va anar a Barcelona Activa a formar-se en l'àmbit de la creació d'empreses.Per la porta gran

«Per a mi, Ekko ha estat un aprenentatge per accedir al món empresarial», diu. I, sens dubte, hi ha entrat per la porta gran. Fa poc menys d'un any, va recollir, en un acte a l'Auditori del Convent dels Caputxins de Figueres, el Premi Emprendors 2018 pel seu vàter sostenible i respectuós amb el medi. Allò que va atraure el jurat dels Premis Emprenedors Alt Empordà -els impuls en l'Ajuntament de Figueres, l'Associació d'Empresaris i Emprenedors de Girona, el Consell Comarcal, el Setmanari de l'Alt Empordà i l'Associació Fòrum Imagina- va ser el caràcter innovador i la seva gestió ecològica.

BORJA BALSERA

Es tracta d'un vàter en sec, que no necessita aigua per funcionar, sinó serradures, i que està construït el 100% en fusta. Adrià Giner i el seu soci compten amb un fuster de Roses per construir, de manera artesanal, les estructures. Les van fabricant a demanda, ja sigui per vendre-les o per llogar-les i, ara per ara, l'empresari afirma que el negoci va a bon ritme.

«La filosofia de l'empresa és eco, es gasta poca aigua i les serradures neutralitzen les olors. Els productes de neteja que es fan servir també són ecològics i els vàters s'alimenten d'energia solar». Així descriu el rosinc el seu projecte, que ja comença a ocupar espais a l'aire lliure, en concerts, fires, mercats, horts particulars o ter­renys privats. Hi ha dues mides de cabines, l'Ekko i l'Ekko PMR. Aquesta última està adaptada a persones amb minusvalidesa o mobilitat reduïda. En aquests lavabos, el paper higiènic és ecològic provinent de cartró reciclat de caixes de begudes i la neteja de les mans es fa amb una escuma hidroalcohòlica que s'evapora tota sola en uns segons.

Millorar el disseny

La idea d'Adrià Giner és poder ampliar el negoci i, per això, ara, treballa, amb la col·laboració d'un despatx d'arquitectes de Roses, en el disseny d'un nou model de cabines sanitàries públiques. «Volem fer uns lavabos fixos, més automatitzats, seguint la línia Ekko però amb un disseny més treballat», ha explicat.

L'entusiame per l'emprenedoria l'ha portat a posar en pràctica altres projectes que compagina amb Ekko Wc. Amb Blas Linares i Ronald Dore va fundar fa un any una empresa de samarretes personalitzades que també té molt bona sortida comercial. Es diu Serigrafics i es dedica a l'estampació i impressió digital de roba, ja sigui per a particulars com per a marques corporatives.

TRAMUNTANA TV

D'altra banda, fa poc ha tirat endavant un nou projecte d'emprenedoria, La Platea, una agenda cultural mensual en forma d'estovalles individuals de restaurant, fetes amb paper 100% reciclat. Repartida en una quarantena d'establiments de la comarca i amb un impacte directe aproximat de 40.000 persones al mes, les estovalles volen ser motor de dinamització cultural i de lleure de l'Alt Empordà. «La Platea també té presència a Instagram i Facebook, on, a través de notícies i sortejos d'entrades a festivals de música o teatre, vol fer créixer tant la seva comunitat i visibilitat a les xarxes socials com la de tots els restaurants que disposin de les seves estovalles», ha dit Giner, que en la presentació del projecte ha estat acompanyat per Marc Mínguez, soci fundador, i Jordi Pérez, el dissenyador.

Els esdeveniments dels ajuntaments de Figueres, Roses, l'Escala, Llançà, Castelló d'Empúries, Peralada o el Patronat de Turisme Costa Brava Girona són exemples de la programació de les estovalles d'abril i de maig.

Ha viscut a Singapur i Barcelona, però, posats a triar, es queda Roses

Tot i la seva joventut, ha viscut experiències que l'han enriquit personalment i professionalment. De la mà d'una iniciativa d'elBulli, li va sorgir una oportunitat per treballar a Singapur, i no s'ho va pensar dos cops. L'estada al país asiàtic la recorda amb emoció, però quan va acabar aquella etapa es va convèncer que com a Roses no estaria enlloc. Durant un temps va viure a Barcelona, i les sensacions van ser les mateixes. Per això, a l'hora de triar on establir-se, ho ha tingut clar: al seu poble, a Roses.