El Teatre-Palau de Congressos Municipal de Roses ha acollit aquest dijous, 4 d'abril, la jornada eWoman Empordà, que organitzen el Setmanari de l'Alt Empordà i Prensa Ibérica, sobre quatre eixos fonamentals: Innovació, reconeixement, motivació i inspiració. eWoman Empordà té per objectiu servir d'altaveu dels casos d'èxit de dones que han destacat per la seva trajectòria professional i el seu lideratge en diferents àmbits.

82

eWoman Empordà, una cita inoblidable en imatges

L'esdeveniment eWoman s'ha concebut per enfortir la imatge de la dona d'avui, integrada en llocs professionals de tendència digital.

Tot a punt per celebrar la primera edició d'eWoman Empordà a Roses

Tot a punt per celebrar la primera edició d'eWoman Empordà a Roses

El programa de la jornada ha inclòs una sèrie de ponències de curta durada, el lliurament dels Premis eWoman Empordà i una entretinguda sessió de coaching que serveix de motivació i d'inspiració per a tots els assistents. Els guardons s'ha lliurat a dones altempordaneses amb un currículum exemplar en tres categories: negoci en línia, trajectòria professional i mèrit esportiu.

eWoman Empordà ha estat possible gràcies al patrocini de l'Ajuntament de Roses, la Diputació de Girona, el Grup Terraza, el Grup Autopodium, la Universitat de Girona, Fricash i Engel & Völkers; el suport d'Endesa, i la col·laboració de la Cambra de Comerç de Girona, l'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE Girona), l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (Aenteg) i la XEC Empordà (Xarxa d'Emprenedores Competents).

Aquest és el relat del desenvolupament d'eWoman Empordà, de principi a fi:

Carles Ayats presenta l'acte

El director editorial del Setmanari de l'Alt Empordà, Carles Ayats, fa la presentació de l'acte. "eWoman Empordà vol ser un tribut a la lluita de milions de dones al món, per desenvolupar-se com a dones, mares i professionals", afirma Carles Ayats, el qual destaca Roses com a escenari de la iniciativa per donar notorietat al talent femení. "S'han fet passes endavant per a la igualtat, però queda molt camí per recórrer", ha afegit el director editorial. També ha assenyalat que eWoman Empordà ha de ser una nova porta oberta en aquest trajecte d'oportunitats, per a dones i per a homes que lluiten pels seus somnis.

Benvinguda de l'alcaldessa de Roses Montse Mindan

L'alcaldessa de Roses i presidenta del Consell Comarcal, Montse Mindan, dona la benvinguda al públic d'eWoman Empordà. Diplomada en empreses i activitats turístiques, ha treballat en el sector del turisme i de l'hostaleria, si bé ja fa uns anys que la seva ocupació principal és la política municipal. "Esdeveniments com aquest fan visible el rol de lideratge que està adquirint la dona en diferents àmbits professionals", ha explicat Montse Mindan, que, en relació amb la jornada d'avui, també ha assegurat que "permet generar una xarxa de relacions entre dones del territori que transmeten eines d'empoderament a altres dones en el sector laboral".

L'alcaldessa ha volgut fer un reconeixement a les nominades i les ponents que participen en aquesta iniciativa. "Si una vol, pot", ha decretat, per tancar el seu discurs amb una dita de Winston Churchill: "L'èxit no és definitiu, el fracàs no és fatal, el que compta és aixecar-se i seguir dia a dia".

eWoman Empordà posa nom i cara a dones d'èxit en la direcció i la gestió de negocis, amb perfils i circumstàncies diverses però amb un denominador comú en totes elles: la capacitat d'inspirar i motivar altres dones.

Coro Saldaña, Fashion Practice Lead a Accenture

Coro Saldaña enceta l'apartat del programa dedicat a grans experiències d'emprenedoria en clau femenina. El títol de la seva conferència és «We are dreamers too». La ponent compta amb un ampli coneixement i trajectòria en la indústria de la moda. Aquests últims anys s'ha especialitzat en moda digital gràcies a projectes constructius i visionaris a través de marques de prestigi internacional i de grans plataformes digitals.

Coro Saldaña ha explicat com va decidir canviar el Dret per la moda. L'oportunitat per fer aquest gir li va oferir el dissenyador Roberto Torretta, que la va contractar per gestionar la seva empresa. "Aquest tipus d'empreses estan sobrevalorades, perquè tenen molta visibilitat als mitjans però la seva infraestructura és més aviat petita", ha dit la ponent, la qual reconeix que va tenir la sort que Roberto Torretta va entendre la seva sensibilitat comercial més enllà d'algú a qui li agrada anar de compres. "Estic molt orgullosa perquè vaig aconseguir treballar en moda, ara des d'una visió més digital, amb un coneixement profund de les empreses de moda, començant des d'una empresa petita. Ara arribem a clients amb dimensions molt grans, com Inditex, Mango, Desigual i El Corte Inglés", ha relatat Coro Saldaña.

Coro Saldaña també ha parlat sobre l'acceleradora de talent digital Women in Tech, una iniciativa liderada per Valeria Domínguez, la qual va tirar endavant aquest projecte perquè tenia la inquietud de reunir vuit executives amb diferents trajectòries, entre elles Coro Saldaña. Tant ella com la resta d'executives són líders i exemple per promoure el paper de la dona en l'àmbit digital.

L'altre projecte al qual s'ha referit la ponent és Atelier, un espai per a l'emprenedoria en start ups.

Nerea de la Corte, responsable de Gestió Mediambiental d'Endesa

L'enginyera industrial Nerea de la Corte ha titulat la seva ponència «I per què jo no? Transformar-se dins el sector energètic», amb la voluntat que el públic d'eWoman Empordà descobreixi com ha arribat a ser referent de medi ambient a Catalunya. Nerea de la Corte fa un recorregut per la seva experiència internacional a Endesa, que, al principi, la va portar a treballar en l'àmbit de les energies renovables a Saragossa, a Roma i a Marroc. Passava molts dies viatjant i va decidir fer un canvi de rumb, per trobar un equilibri personal, tant en la feina, com en la família i en ella mateixa. Va ser així que es va ser nomenada responsable de Gestió Mediambiental d'Endesa.

Nerea de la Corte afirma que té un "elevat nivell de consciència perquè les noies coneguin les carreres tècniques". "Col·laboro en iniciatives de voluntariat que promou la nostra empresa per tal que les noies coneguin les carreres STEAM", ha assenyalat la ponent, la qual constata la realitat que la presència de les dones en carreres tècniques és molt inferior als homes.

Diana Ballart, CEO i cofundadora de Chupa Chip

Forma part de l'equip guanyador de l'Imagine Express 2018 amb la idea de Chupa Chip. Aquest projecte ha canviat la vida a Diana Ballart, la tercera ponent d'eWoman Empordà. Després d'haver fet xerrades sobre el seu projecte en diferents racons del món, avui és a Roses, a l'Empordà, per dirigir-se per primer cop al públic de casa seva. La seva conferència es titula «Instint emprenedor».

Per a ella, "l'instint emprenedor és l'mpuls natural interior que empeny a crear un projecte propi relacionat amb el propòsit vital d'aquell que ho porta a terme". Diana Ballart veu l'emprenedor com un astronauta i raona aquest argument dient: "Quan et poses el vestit d'astronauta no camines ni respires igual. És impossible ser el mateix, però és clar que fas una cosa amb què et sents realment realitzat. Posar-se el vestit d'astronauta, conèixer les especificacions d'un coet i la tecnologia aeronàutica i estar preparat per anar a allò desconegut, no és fàcil, igual que no ho és ser emprenedor". La ponent es convenç que l'astronauta i l'emprenedor tenen en comú la passió per allò que fan. "M'agradaria que vosaltres trobéssiu el vostre per què i el tiréssiu endavant. I que de cop i volta us convertiu en emprenedors i en astronautes", conclou, dirigint-se a l'auditori.

Lupina Iturriaga, Fundadora i Co-CEO de Fintonic

Les experiències sintetitzades en intervencions curtes les tanca Lupina Iturriaga, empresària amb una sòlida carrera professional que la posiciona com a experta en planificació financera. Va fundar Fintonic a finals del 2012, convertint-se en un èxit entre totes aquelles persones interessades a aprofitar els avantatges que ofereixen les noves tecnologies aplicades a simplificar i controlar les finances personals. Avui Fintonic té més de 600.000 usuaris registrats. Ha titulat la seva ponència: «Protagonistes de les nostres finances: lidera la teva vida financera».

Lupina Iturriaga parla, com la resta de conferenciants, en primera persona, des de les seves vivències i explica tots aquells aprenentatges que li han resultat útils en el seu trajecte pel món emprenedor. Les comparteix amb el públic: "Amb les persones amb les quals treballes has de tenir la mateixa passió, per aconseguir un objectiu. La nostra passió -referint-se a Fintonic- és ajudar la gent, sent molt transparents". L'experta en finances està acostumada a dir als seus companys d'equip que si no creuen que poden canviar el món no la poden acompanyar.

Mare de tres fills, Lupina Iturriaga diu que, per a ella, muntar una start up ha estat com tenir un quart fill. "Implica molta feina, però t'emociona saber que fas una cosa que ajudarà la gent. Aquest és el meu cas", ha manifestat.

20

La jornada eWoman Empordà, l'escenari del talent en clau femenina

Per tancar l'acte, pren la paraula Maria Rosa Agustí, presidenta de l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE), declarada activista pels drets de les dones. Ella ha volgut fer un reconeixement tant a les ponents com a les guanyadores, de cadascuna de les quals, segons ha dit, ha tret algun aprenentatge. Maria Rosa Agustí ha declarat: "Les dones som el motor de canvi".

Així s'ha seguit la jornada #eWomanEmpordà Twitter

#eWomanEmpordà