Coro Saldaña és Fashion Practice Lead a Accenture Iberia. Nascuda a Sant Sebastià el 1974, és consultora digital centrada en l'experiència omnicanal per a empreses de moda i retail. De la seva àmplia trajectòria, destaca haver treballat amb dissenyadors com Roberto Torretta o marques com Pepe Jeans. És una de les quatre ponents de l'esdeveniment eWoman Empordà, que se celebra aquest dijous, 4 d'abril, al Teatre Municipal de Roses, organitzat pel Setmanari de l'Alt Empordà i Prensa Ibérica.

Coro Saldaña va canviar les lleis i la jurisprudència per la indústria de la moda. Llicenciada en Dret per la Universitat de Deusto, en l'especialitat econòmica, un bon dia va decidir fer un gir a la seva vida professional i entrar de ple en la indústria de la moda. Els últims anys s'ha especialitzat en moda digital, gràcies a projectes tan constructius i visionaris com El Armario de la Tele, on es va desenvolupar com a directora comercial o Amazon BuyVip. Compagina la seva feina a Accenture amb la iniciativa Women In Tech i, a més, lidera, juntament amb la Universitat de Navarra, en el primer programa d'acceleració de start ups de moda d'Espanya, el programa Atelier.

Va triar la carrera de Dret per dedicar-se a l'advocacia?

La veritat és que no tenia gaire clar a què em volia dedicar. M'agradava el Dret i tenia facilitat pels estudis. Em va semblar que aquesta era una carrera comodí. Durant la carrera, però, em vaig adonar que m'agradava molt tot allò que tenia a veure amb fiscal i que em cridaven l'atenció els impostos. Per això, els meus primers cinc anys de trajectòria laboral els vaig passar treballant en el despatx d'advocats Garrigues.

Com ha estat el camí per arribar des del despatx d'advocats fins a la feina que fa ara?

Ha estat una evolució natural. Sí que és cert que la metodologia i la forma de treballar a Garrigues m'han servit moltíssim al llarg de la meva trajectòria laboral, però, si m'hagués de fixar únicament en els meus interessos, potser, en lloc d'haver passat per un despatx d'advocats, hauria d'haver començat directament en la moda, perquè és allò que més m'ha agradat sempre.

Més val tard que mai.

Així és. Després de cinc anys, vaig decidir fer el canvi i em vaig començar a dedicar a la moda, perquè aquesta era la meva passió. Jo em vaig començar a especialitzar en el món de la moda. En aquella època, encara no estava desenvolupat el canal online en moda i no va ser fins al 2009 que vaig fer un nou salt, en aquest cas, precisament, al canal online. Aquest salt va ser fonamental en la meva vida, perquè crec que tinc un perfil bastant específic i d'expertesa, no gaire habitual en aquest àmbit.

La moda i la imatge són dos conceptes inseparables?

Sí, però potser no s'ha de confondre la imatge amb la tendència. Potser la moda està molt associada a la tendència, però la imatge s'ha d'associar a moda, però no a tendència. Espero que s'hagi entès.

Com es defineix la funció d'una fashion lead?

Tenint en compte els meus coneixements i la meva expertesa en la indústria de la moda, per la meva trajectòria anterior, a mi em van fitxar per liderar aquesta indústria en la consultora Accenture, que és una de les big four. El que volia Accenture era desenvolupar negoci en un mercat tan important com l'espanyol, en concret volia generar més negoci amb clients tan importants com Inditex o Mango, que són referents mundials. Necessitaven perfils amb expertesa per poder fer una aproximació de forma adequada als clients. Aleshores, la meva missió és catalitzar totes les capacitats d'Accenture a la realitat i a les necessitats del client. Jo coordino i gestiono tots els projectes que impacten en empreses de moda amb una dimensió digital. Estic enfocada en l'experiència de client i de negoci en cada projecte.

Quin és el seu missatge per al públic d'eWoman Empordà?

El missatge és que cal ser valentes. Jo vaig deixar el que feia per fer un gir a la meva carrera professional de 360 graus, per començar de zero. A Espanya encara costa entendre que puguem fer un canvi radical a les nostres vides professionals, però mai és tard, i és més, animo a fer-ho.

Creu que els canvis són més difícils per a una dona?

No hauria de ser així. Precisament, lidero la iniciativa Women in Tech, una acceleradora de talent femení, que promou un lideratge femení més elevat en l'alta direcció i en els consells d'administració de les empreses. A Espanya, estem encara molt lluny de la paritat en aquests càrrecs. Fins i tot, a l'hora d'elegir una carrera universitària, animem les dones a no caure en la tradició patriarcal de decantar-se per les humanitats en lloc de les enginyeries, per exemple. Animem les dones a no renunciar a fer carreres d'alta projecció.

El món, avui, es troba a les xarxes socials?

Depèn del món. Pel que fa al meu àmbit, avui dia és fonamental Instagram per a la moda i LinkedIn i Twitter per al negoci.