El preu de la gasolina i del gasoil ha encadenat ja la seva desena setmana consecutiva de pujades, de manera que acumula un encariment del 7,46% i del 8,95%, respectivament, enguany.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina ha pujat aquesta setmana un 0,47%, situant-se en els 1,267 euros, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea recollits per Europa Press.

Per la seva banda, el litre de gasoil ha pujat aquesta setmana un 0,16% i s'ha situat en els 1,230 euros, el nivell més alt des de finals del passat mes de novembre.

Tots dos carburants van entrar a principis d'any en una tendència alcista, que no sembla tenir fi i que tallava amb una espiral a la baixa que havia portat a un abaratiment de 13%, en el cas de la gasolina, i de més del 12% per a el gasoil, des dels màxims que van assolir a l'octubre.

Omplir el dipòsit

Amb els actuals preus, l'ompliment d'un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres costa uns 69,69 euros, gairebé 5 euros més que a principis d'any, mentre que en el cas del gasoil ascendeix a 67,65 euros, uns 5, 5 euros més que a l'inici de 2018.

La pujada en els preus dels carburants des de principis d'any ve de la mà d'un increment en el preu de la cotització del petroli.

Aquest dijous, el barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava per sobre dels 68 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava a prop dels 60 dòlars.

La gasolina és més barata a Espanya que a la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu mitjà de venda al públic de litre de combustible Euro-Súper 95 se situa en 1,379 euros i 1,414 euros, respectivament, mentre que el litre de gasoil costa de mitjana 1,35 euros a la UE -igual que la passada setmana- i 1,346 euros a l'eurozona, lleugerament inferior que fa set dies.

El menor nivell de preus finals pel que fa als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.esión fiscal, en general, que la media comunitaria.