El 50% d'un restaurant és la sala i l'atenció al client. Els que treballen en la banda visible del negoci, doncs, han de compartir els mèrits amb els cuiners. O això és el que hauria de ser. Després d'un llarg temps notant que la seva professió no estava prou dignificada, un grup de professionals de sala ha decidit unir-se per crear l'Associació de Professionals de Sala de Girona. D'entre els vuit membres de la Junta Directiva destaquen tres cares conegudes, a l'Alt Empordà: Toni Gerez, cap de sala del Restaurant Castell de Peralada, que serà vicepresident; Àngel Vilanova, que ha treballat durant més de trenta anys al Casino Castell de Peralada, i farà de vocal; i Joan Manté, amb més de quaranta anys a la sala del Motel de Figueres, i que també serà vocal.

L'entitat, que s'ha presentat oficialment aquest 19 de març a Girona, té alguns objectius molt clars: promocionar i defensar el prestigi de la tasca dels professionals de sala de les comarques gironines, que fa temps que està en decadència; millorar les seves condicions laborals; crear sinergies entre professionals i empreses, i incentivar la formació del sector. «Per tal de recuperar el prestigi de l'ofici, cal fer pinya», explica Lluís Coll, president de l'ens i professor a l'escola d'Hostaleria de Girona.

En aquest sentit, Joan Manté diu que «en alguns casos, els mateixos cuiners han estat els que ens han encasellat com a mers transportistes de plats». Vilanova afegeix que «els cuiners solen ser mediàtics i saben promocionar el que fan. En el nostre cas, mai ningú ha fet res per promocionar l'ofici. Ja era hora de posar fil a l'agulla i reivindicar qui som». En la mateixa línia, Gerez diu que «alguns hem aconseguit prestigi, però n'hi ha moltíssims que fan molt bona feina, i estan en l'anonimat».

Programa de formacions

L'entitat té l'objectiu d'iniciar un cicle de conferències i cursets per defensar i promocionar les característiques pròpies dels professionals de sala, i fomentar la seva formació. De moment, l'organització està treballant un calendari de formacions i activitats, que s'iniciarà el mes vinent. D'entre les diverses opcions que s'han posat sobre la taula, estan estudiant fer tallers sobre atenció al client, o sobre productes concrets com formatges, olis, els vins o les begudes alcohòliques, per fer promoció, defensa i divulgació dels productes agroalimentaris de les comarques gironines. També es facilitarà l'aprenentatge d'idiomes mitjançant col·laboracions amb les Escoles Oficials i acadèmies.

En aquest sentit, l'Associació creu que és molt important animar i motivar els joves que es formin en aquest ofici, i per aquest motiu es procurarà establir vincles amb les Escoles d'Hostaleria.

Borsa de treball i concursos

Un altre punt destacable de l'entitat és que instaurarà una borsa de treball amb la voluntat de fer de mitjancers entre les ofertes que arriben de les empreses, i els professionals de sala associats. Tanmateix, també promocionarà una sèrie de premis i guardons per tal de fer projecció pública de la bona feina que fan els associats.

A escala estatal només existeixen tres associacions d'aquest tipus, a Espanya. Des de l'entitat reivindiquen la importància d'aquesta iniciativa, que uneix els professionals del sector, compartint valors i coneixements. «La feina feta per l'entitat pujarà el nivell de sala a la província», afirmen els membres de la junta.