Prop d'un centenar d'assistents es van desplaçar a Copons (a l'Anoia), fa poc més d'una setmana, per a formar part de l'acte final de celebració dels 10 anys de l'Associació de Micropobles. Actualment, a l'Alt Empordà, hi ha 20 micropobles, i són: Albanyà, Boadella i les Escaules, Cantallops, Garrigàs, la Vajol, Masarac, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Pedret i Marzà, Pontós, Rabós, Riumors, Sant Llorenç de la Muga, Santa Llogaia d'Àlguema, Sant Mori, Viladamat, Vilamacolum, Vilamaniscle, Vilanant i Vilaür.

D'entre les diferents activitats programades en el marc d'aquesta festivitat destacava la presentació pública de l'avantprojecte de llei de l'Estatut del Micropoble, una proposta perseguida des dels inicis de l'Associació, i que ja s'ha fet realitat.

Volen una definició oficial

El document va ser redactat per Cristian Cimadevilla Magri, que en va explicar els trets més destacats. Entre altres aspectes, en el document, es reclama la definició normativa dels micropobles i la creació d'una Secretaria de micropobles com a òrgan específic de la Generalitat.

En el mateix marc, també es van exposar aspectes concrets en relació amb l'economia i el finançament (planificació i estratègies a llarg termini, desplegament de serveis com la fibra òptica, i suport real de les administracions en la contractació de subministraments), la fiscalitat, l'urbanisme i l'ordenació del territori (en matèria d'infraestructures, d'habitatge, identitat i paisatge, entre altres).

Finalment, l'avantprojecte de llei de l'Estatut del Micropoble també defineix quina ha de ser la representació institucional dels micropobles en òrgans diversos com ara el Consell de Govern Local, el Consell de Treball Econòmic i Social, els consells socials de les universitats, els consells de joventut dels micropobles, i altres.

Després de la seva presentació pública, l'esborrany serà revisat per tots els municipis associats, que en podran fer les esmenes pertinents fins a mitjan maig, per tal de poder-lo presentar a instàncies de la Generalitat i dur la seva aprovació al Parlament de Catalunya.