Els seus premis reconeixen la tenacitat, la valentia i la capacitat de dones que, amb la seva extraordinària labor, demostren que la seva inspiració és essencial per a transformar la realitat social i construir un futur més just, més lliure i de millors oportunitats.

Més enllà de la motivació que inspiren els casos d'èxit que protagonitzen les premiades, eWoman és un tribut a la lluita de milions de dones en el món per desenvolupar-se íntegrament com a persones; com a mares en molts casos i, al temps, com a professionals.

Una lluita que és constant i que, sovint no està exempta d'obstacles. A base d'intel·ligència i dedicació, les dones porten molts anys demostrant, sovint en l'ombra, la seva enorme vàlua en el món laboral.

En el Dia Internacional de la Dona és de justícia recordar noms com el de Hipàtia d'Alexandria, la primera dona dt. temàtica que va destacar en camps com l'àlgebra i l'astronomia; Marie Curie, els descobriments del qual van ampliar el nostre coneixement sobre radioactivitat; Benazir Bhutto, la primera dona que va ser elegida primera ministra d'un país musulmà, o Margarita Salas, científica espanyola actual els treballs de la qual estan permetent grans avanços en bioquímica i biologia molecular. Reconèixer l'important paper que les dones exerceixen en la societat fa gran a les nacions i les fa lliures.

En les últimes dècades hem assistit a conquestes socials i avanços legals molt rellevants que estan sent decisius per a facilitar la incorporació de la dona al mercat laboral, donar llit a la seva creativitat i a la seva capacitat d'emprenedoria i permetre, per tant, que aflori el talent.

Però queda encara molt camí per caminar. I per a recórrer aquest camí que condueixi a la dona a nous i millors destinacions és bàsica l'educació; l'educació a l'escola, amb els nens, i a casa, amb els nostres fills, per a aconseguir entre tots -homes i dones- que la formació en igualtat formi part, des del principi, dels nostres valors, del nostre sistema educatiu i de la nostra forma de veure el món. MalalaYousafzai, estudiant pakistanès que en 2014, amb sol 17 anys, va ser reconeguda amb el Nobel de la Pau, diu: "per a fer-me poderosa només necessito una cosa: educació".

Als països avançats, segons la Unesco, les nenes obtenen millors resultats escolars que els nens, les seves notes són superiors, són millors en matemàtiques i en lectura, repeteixen curs amb menor freqüència i és major el nombre d'universitàries que d'universitaris.

No obstant això, aquesta realitat no es tradueix en una major facilitat d'accés al mercat del treball. Per cada deu homes que treballen en el món, només sis dones són treballadores, segons la OIT. Les xifres confirmen a més que existeixen grans bretxes de gènere en els salaris i en la protecció social.

Sense renunciar a la nostra maternitat i als nostres fills

Per això és vital que les dones reforcem la nostra autoestima, creguem en els nostres projectes, portem endavant les nostres idees i ocupem cada vegada major espai en els àmbits polítics, econòmics i empresarials on es prenen les decisions. Volem ocupar aquests espais sense que per això ens obliguin a renunciar a la nostra maternitat i als nostres fills.

Un estudi recent de Nacions Unides conclou que només el 23,3% dels parlamentaris nacionals en el món són dones. És veritat que aquest percentatge a penes arribava a l'11% en 1995, però el ritme en el qual es desenvolupa aquesta urgent i necessària transformació està sent encara massa lent.

El capital humà que representa la dona en la nostra societat és extraordinari i iniciatives com eWoman contribueixen a donar-li visibilitat. Les premiades d'aquest certamen són exemple de constància i superació. La seva energia, embranzida i determinació ens ajuda a comprendre que tot és possible si es posa obstinació i il·lusió. I són moltes les dones espanyoles que avui aposten amb força per l'emprenedoria com a via per a convertir les seves idees en negoci i generar oportunitats professionals que es corresponguin amb la seva formació i amb les seves aspiracions.

A Espanya, que és un dels països europeus amb major cultura d'emprenedoria, les dones que emprenen representen ja el 45% del total, la qual cosa ens situa bastant per sobre de la mitjana europea. En Premsa Ibèrica, grup editor de 18 periòdics a Espanya, creiem que, des dels nostres mitjans, també podem donar suport a la dona emprenedora de la manera que millor sabem: donant notorietat al talent femení i premiant els seus èxits a través d'iniciatives com eWoman.

En molt poc temps aquest circuit de trobades s'ha convertit en punta de llança del nostre esforç per aportar en la construcció d'una societat millor i més pròspera. Jane Austen creia que "no existeixen les distàncies quan existeix un motiu". Per això confiem que eWoman serveixi per a escurçar distàncies, bastir ponts, obrir diàleg i ajudar-nos a créixer i a abraçar els nostres somnis.