L'Índex de Preus d'Habitatge (IPV) corresponent a l'exercici de 2018, publicat avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), reflecteix una pujada anual del 6,6%, en línia amb la tendència alcista dels últims trimestres.

Les dades de l'INE reflecteixen certa desacceleració respecte al tercer trimestre, quan els preus van pujar un 7,2% de mitjana. Segons Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa, “el 2018 ha estat un molt bon any per al mercat de l'habitatge i això ha tingut un trasllat directe als preus, encara que la magnitud de les pujades varia segons les zones. Però les diferents estadístiques que mesuren el mercat residencial mostren certa moderació de l'activitat en els últims mesos de l'any, que està relacionada amb el menor creixement econòmic, del turisme i el context internacional”.

“El comportament dels preus continua sent molt desigual i en 2018 s'han marcat encara més les diferències entre territoris, amb la Comunitat de Madrid, Catalunya i Balears liderant les pujades enfront del comportament més moderat de la resta del país”

La directora d'Estudis del portal immobiliari destaca el major increment de preu de l'habitatge a estrenar, que creix a un ritme anual del 8%: “Encara que l'habitatge de segona mà és el motor de l'activitat en el sector residencial, l'obra nova ha tingut un important protagonisme en aquest 2018 en un context de recuperació de la demanda i de l'activitat del sector”.

De cara a 2019, Fotocasa considera que “el mercat de l'habitatge continuarà donant clares mostres de recuperació perquè ens trobem en un cicle expansiu del sector. Però serà un creixement més moderat que el que hem vist aquest any en línia amb la macroeconomia que, tindrà un comportament una mica més feble segons apunten les previsions dels organismes internacionals i del propi Govern. Però continuarem assistint a importants pujades perquè hi ha demanda i s'està consolidant el finançament”, conclou Toribio.