Lidia Colomer va néixer a Granollers el 1992, però fa tres anys que viu a Figueres, la ciutat des d'on ha creat la seva pròpia marca: Fera Mundi. El projecte li serveix per combinar la seva inquietud per les arts amb la voluntat de crear consciència animalista.

- Què és Fera Mundi?

- És la meva marca de roba sostenible. El nom significa «vida salvatge», en llatí. Tenia moltes ganes d'iniciar el meu propi projecte per poder llançar missatges reivindicatius a favor dels drets dels animals. A principis de novembre vaig posar fil a l'agulla, i a avui ja venc les peces per internet.

- Quin és el missatge que transmet aquesta primera col·lecció?

- Amb aquesta línia vull plasmar el problema que generen els plàstics abocats al mar. Els oceans són el destí final de la brossa del planeta, i el 80% de les deixalles són plàstics. Aquests no només embruten, sinó que arriben als cossos dels animals. Molts d'ells acaben atrapats entre llaunes i plàstics transparents i resistents, que poden provocar-los talls o fins i tot la mort. Que hi hagi animals que es morin perquè la gent llença porqueria al mar és molt trist. De cara a properes col·leccions, m'agradaria tractar temes com animals en perill d'extinció, o l'exhibició d'animals en el circ. Tot i això, no descarto fer temes que no tinguin a veure amb animals, però sí amb injustícies socials.

- Sempre ha estat tan conscienciada amb el medi?

- És que jo vivia al camp i, és clar, adoro els animals. Trobo que aquesta plataforma és la ideal per remoure consciències.

- Quants models tens?

- Actualment tinc una bossa i tres camisetes, totes elles disponibles per a home i per a dona. Hi ha el model de Caretta Redis, amb el dibuix d'una tortuga atrapada entre plàstics; el de Crustaea latón, on es mostra un cranc a dins d'una llauna; i l'Octopoda plàstics, un pop entre plàstics. Per trobar el nom de les peces he jugat amb el nom de l'animal en llatí, posant-hi un toc d'humor.

- Els dissenys són seus. Quan fa que dibuixa?

- De petita feia classes amb el pintor empordanès Lleixà, i des de llavors no he deixat de dibuixar. Més tard vaig completar la meva formació estudiant Història de l'Art a la Universitat de Girona.

- Com es fabriquen les peces?

- Tot està fet amb cotó 100 x 100 orgànic. Per mi és important apostar per aquest tipus de producte, encara que el cost sigui més car. Les samarretes es fabriquen a Bangladesh, en una fàbrica on es treballa amb condicions: no hi ha ni explotació laboral, ni hi treballen nens, ni hi ha risc d'incendi. Després d'això, les estampes es fan en un petit estudi de Girona que es diu Muchacho Studio, on les peces se serigrafien una per una.

- Per què moda sostenible?

- Perquè satisfà les necessitats del present sense comprometre la de les futures generacions, ni el medi. La marca està pensada per gent que creu en la sostenibilitat i no en el consumisme. En aquest sentit, Fera Mundi té l'etiqueta GOTS, una certificació que t'assegura que el producte està confeccionat com a mínim amb el 95% de fibres orgàniques certificades.

- Què ha estat el més difícil a l'hora de llançar la teva marca?

- Convertir-me en empresària. Registrar la marca, fer-me autònoma, establir el projecte empresarial, calcular les entrades i sortides de capital, calcular els IVA, etc.

- A través d'on fa la promoció?

- A través d'Instagram @fera.mundi penjo tots els dissenys. La plataforma principal, però, és a través del portal

feramundi.com, des d'on faig enviaments de la marca a arreu d'Espanya. Després de fer la compra, al client li arriba a casa amb una caixeta de paper reciclat, una etiqueta, un segell i una dedicatòria feta per mi.