Els càmpings de Catalunya i de la Comunitat Valenciana han unit forces per reclamar millores i un reconeixement per part de les administracions semblant als que el sector té a molts països europeus. Reclamen normatives clares per al sector, principalment en l'àmbit urbanístic, que els permetin avançar en innovació i qualitat. La Confederació de Càmpings de la Mediterrània, creada fa un any i mig i que representa 211 establiments amb 211.810 places i més de 25 milions de pernoctacions anuals, s'ha reunit, a Fitur de Madrid, amb els directors generals de Turisme de Catalunya, Octavi Bono, i de la Comunitat Valenciana, Josep Manuel Gisbert, i els han traslladat la necessitat que es reconegui més el gran pes que té aquesta indústria i els beneficis mediambientals i socials que aporta.

Les normatives urbanístiques que els afecten són diferents a cada comunitat autònoma, però fins i tot a cada municipi, i això fa que “qualsevol urbanista s'atreveixi a fer canvis en les lleis, ja que molts tècnics no saben què és un càmping”, segons els representants de l’entitat. Els càmpings es troben contínuament amb obstacles per poder créixer i avançar i no entenen que l'administració no ajudi més a una indústria que genera molta riquesa i llocs de treball, que té molts de reconeixements mediambientals i un gran nombre de premis europeus, segons es va destacar. La reunió de Fitur ha estat la primera de la Confederació amb els directors generals de Turisme i ja se'n preveuen altres per continuar parlant dels temes que afecten al sector i per buscar solucions.

La Confederació, presidida per Àngels Ferré, agrupa més de la meitat de l'oferta de places de càmping d'Espanya i genera uns 18.000 llocs de treball directes, agrupa les associacions de càmpings d'Alacant, Castelló, València, Girona, Costa Daurada, Terres de l'Ebre, Lleida i Associació de Càmpings de Muntanya. El territori que abasta la Confederació engloba pràcticament la totalitat dels càmpings distingits a nivell internacional per les principals associacions automobilistes d'Europa: l'holandesa ANWB i l'alemanya ADAC i que els atorguen una categoria de cinc estrelles.

Els presidents de les associacions integrants han destacat la gran qualitat de l’oferta que agrupa la Confederació. “Són autèntics parcs de vacances, establiments propis del nou turisme del segle XXI que van més enllà de l'allotjament i ofereixen experiències úniques al visitant, en sintonia amb la demanda actual". “El sector porta a terme un esforç continuat d'inversió i innovació i els establiments membres de la nova entitat són líders en ocupació tant a l'estiu com a l'hivern”, segons han remarcat.

La constitució de la Confederació es va dur a terme el 2017 amb l'objectiu d'actuar com a representació empresarial del sector i aconseguir la unitat d'uns establiments que es caracteritzen per la seva gran qualitat i per reunir unes característiques similars.