28 de desembre de 2018
28.12.2018

Uns 158 mil pensionistes gironins es beneficiaran de l'apujada de l'1,6%

El paquet de mesures per millorar la protecció dels autònoms ajudarà més de mig milió de treballadors a Catalunya

28.12.2018 | 18:09
Jubilats mobilitzats per la pensió.

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres per decret augmentar les pensions. A partir de l'1 de gener, les pensions generals pujaran un 1,6% (per sobre de l'IPC) i les mínimes no contributives un 3%. Aquesta mesura beneficiarà 1.729.262 pensionistes a Catalunya (1.303.036 a Barcelona, 158.048 a Girona, 99.268 a Lleida i 168.910 a Tarragona.Amb aquest decret, el govern espanyol ha acabat amb el sistema implantat pel PP el 2013 per calcular la revalorització de les pensions. Segons aquell càlcul, les pensions variaven segons l'evolució dels comptes de la Seguretat Social i, en cas de dèficit, només pujaven un 0,25%. El càlcul, doncs, no estava vinculat a l'IPC. El govern espanyol també ha aprovat millores per als autònoms. A Catalunya beneficiaran més de mig milió de treballadors.

En el cas de les pensions, a més, abans de l'abril la Seguretat Social ingressarà als pensionistes una paga addicional per la desviació de l'IPC del 2018. El decret també inclou que a final d'any es produeix una desviació a l'alça de l'IPC, la Seguretat Social tornarà a compensar la diferència amb una paga addicional.

El decret, a més, inclou la revalorització futura de les pensions a partir del 2020 segons la mitjana interanual de l'IPC de cada exercici.

Millora del poder adquisitiu

"Les pensions es revaloritzaran el 2019 sis dècimes més que la previsió d'IPC del govern [ara és de l'1%], pel que hi haurà un guany de poder adquisitiu per primera vegada en anys", ha declarat el president espanyol, Pedro Sánchez, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres.

En el decret, també es dona un marge de sis mesos a patronal i sindicats per trobar un sistema pactat i negociat que garanteixi la sostenibilitat del sistema de pensions. Segons Sánchez, les pensions "requereixen diàleg i no més imposicions per la majoria absoluta de l'anterior overn", ha defensat Sánchez, que diu que les pensions "són un dret de ciutadania, no una mercaderia amb la que fer negoci".

5 euros més de quota a canvi de més protecció dels autònoms

El govern espanyol també ha aprovat aquest divendres un decret per ampliar la protecció social i millorar l'equilibri financer de la Seguretat Social. Entre elles, destaquen mesures per beneficiar 2,5 milions d'autònoms de l'Estat. El govern espanyol ha pactat amb responsables de les organitzacions de treballadors autònoms apujar cinc euros la quota a canvi de més protecció. Així, els autònoms podran cobrar l'atur fins a un màxim de dos anys en lloc dels 12 mesos actuals.

Segons l'acord, els treballadores autònoms tindran una pujada de l'1,25% de la base mínima. El tipus que s'aplica sobre aquesta base passarà del 29,8 al 30%, el que suposa 5,3 euros més al mes. Tots hauran de cotitzar per contingències professionals, els accidents de treball i les malalties professionals, i per cessament d'activitat. Això els permetrà duplicar el temps que poden cobrar l'atur. L'esborrany de decret també incrementa les cotitzacions per als contractes de molt curta durada, com els que es fan de dilluns a divendres.

El decret també preveu multar amb una quantitat que pot anar dels 3.126 euros fins als 10.000 euros les empreses que tenen falsos autònoms.

A Catalunya aquestes mesures beneficiaran més de mig milió de treballadors autònoms, segons xifres de la delegació del govern espanyol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook