21 de desembre de 2018
21.12.2018
Girona

Les exportacions gironines freguen els registres històrics del 2017 gràcies a la carn

Al llarg de l'any, les empreses de la demarcació han fet vendes a l'exterior per valor de 4.405,4 MEUR

21.12.2018 | 16:02
Processant a les instal·lacions de Càrniques Celrà.

Les exportacions gironines ja gairebé freguen els registres històrics del 2017. Segons recull l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, entre gener i octubre les empreses han fet vendes a l'exterior per valor de 4.405,4 milions d'euros (MEUR). Això suposa tan sols un 0,9% menys en comparació amb el mateix període de l'any passat. Al darrere d'aquesta remuntada, que ha aconseguit atenuar les davallades dels darrers mesos, hi ha el sector carni. I és que durant el mes d'octubre, les empreses d'aquest clúster han arribat a incrementar fins a un 12% les seves exportacions (sobretot, en mercats com l'asiàtic). L'estadística també permet veure, però, que la Unió Europea es continua mantenint com el principal destí de les vendes a l'exterior que fan les empreses de la demarcació.

Les exportacions gironines remunten registres i estan aconseguint deixar enrere les davallades que han registrat al llarg del 2018. Segons l'estadística del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, durant aquest octubre les empreses de la demarcació van fer vendes a l'estranger per valor de 462,96 MEUR. En comparació amb el mateix mes del 2017, això suposa un creixement del 2,2%.

Aquest percentatge però canvia –i significativament- si es posa la lupa per sectors. I és que, al llarg de l'octubre, el sector carni s'ha situat clarament com a motor de les exportacions. Les seves vendes tant a la Unió Europea com, sobretot, a tercers països, han arribat a augmentar fins a un 12% (passant dels 103,9 MEUR als 116,19).

La preeminència que el sector carni té dins l'agroalimentari gironí, de retruc, també fa que aquest sector millori els registres durant l'octubre. De fet, és el que ha fet més volum de vendes (197,3 MEUR) i ha arribat a créixer fins a un 9,4% en comparació amb el mateix mes de l'any passat.

A l'agroalimentari el segueix el sector de la maquinària i els béns d'equip. Però en aquest cas, les seves empreses gairebé no han incrementat vendes al llarg de l'octubre. Han exportat per valor de 78,2 MEUR (tan sols un 0,78% més en comparació amb el 2017).

Gairebé a valors del 2017

El creixement que han assolit les exportacions gironines a l'octubre han permès atenuar el descens acumulat al llarg de l'any. Durant el primer semestre, les vendes de la demarcació a l'exterior havien arribat a caure fins a un 3,3%. Ara, però, aquest percentatge s'ha reduït fins al 0,9%. És a dir, que pràcticament es freguen les xifres assolides durant el 2017 (que va ser un any històric).

En total, durant aquests deu mesos, les empreses gironines han exportat per valor de 4.405,4 MEUR. Caldrà veure, però, si durant novembre i desembre aquesta tònica es manté, cosa que permetria que l'any no es tanqués en negatiu.

França, principal mercat

Al costat dels productes, l'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan palès com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea).

El país que rep el gruix de les exportacions és França, on durant tot aquest 2018 ja s'hi han fet vendes per valor de 1.172,9 MEUR. I de fet, aquest país es troba molt per damunt de la resta, ja que a França el segueixen Itàlia (339,36 MEUR), Alemanya (305,35 MEUR), Portugal (239,05 MEUR) i el Regne Unit (209,72 MEUR).

El sisè lloc de la llista ja l'ocupa, però, la Xina (un dels destins on el clúster carni gironí hi ven més carn de porc). Aquí, durant l'any, ja s'hi han fet vendes per valor de 179,85 MEUR. Com a mercats extracomunitaris, destaquen també Corea del Sud, els Estats Units i el Japó (que ocupen, respectivament, el novè, el dotzè i el tretzè lloc de la llista).

Superiors a les importacions

Per últim, l'estadística del Ministeri també permet veure com, durant aquest 2018, les vendes a l'exterior que es van des de les comarques gironines continuen essent superiors a les importacions (ja que aquestes últimes s'han situat en 2.299,1 MEUR). Ara bé, també cal dir que al llarg de l'any, allò que s'ha importat de mercats estrangers ha crescut un 5,1% en comparació amb el 2017.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook