La nova coordinadora europea del Corredor Mediterrani, Iveta Radi?ová, ha reclamat aquest dilluns una major col·laboració entre la Generalitat i el govern espanyol per donar "passes reals" per culminar definitivament aquesta infraestructura. "Si no hi ha voluntat de cooperació per part del govern nacional en cooperació amb el govern regional, Brussel·les no hi pot fer res", ha afirmat Radi?ová, que ha assistit per primer cop a la Taula Estratègica del Corredor Mediterrani. Així mateix, Iveta Radi?ová s'ha exclamat pel poc rendiment del Túnel del Pertús i que només hi circulin dos combois al dia i només un 7,5% dels previstos en mercaderies i un 20% dels passatgers. A banda, ha reclamat resoldre la connexió en alta velocitat amb França.

La coordinadora europea ha comentat que quan hi ha consens i cooperació entre els governs regionals i els agents econòmics i socials. Des d'Europa hi ha "llum verda" per donar suport i promoure els projectes. A més, ha destacat la necessitat d'obrir a la cooperació a tots els "sectors implicats" en la construcció del corredor. "No podem dir: ho sento tenim vies però no tenim energia, no tenim rutes ni locomotores. És de bojos, és bo pel teatre però no per la vida real. En el teatre seria comèdia, però a la vida real un drama", ha remarcat.

La nova coordinadora europea del Corredor Mediterrani també ha reclamat resoldre la connexió en alta velocitats amb França. "Un cop a la frontera, què cal fer? Saltar?", s'ha preguntat la coordinadora, que aquest diumenge va visitar el túnel del Pertús, on va comprovar de primera mà que hi circulen molts menys trens dels 34.000 previstos inicialment. Davant els dos combois de mercaderies diaris que hi circulen, s'ha marcat com a primera "tasca" resoldre aquest dèficit i treure el màxim partit a les infraestructures.

La Taula Estratègica del Corredor Mediterrani ha estat presidida pels consellers de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i també ha comptat amb la participació del nou coordinador del Corredor Mediterrani del govern espanyol, Vicent Boira.

En declaracions al mitjans després de la reunió, que ha aplegat més d'un centenar d'agents socials, econòmics i diputats al Parlament, entre d'altres, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha explicat que la trobada ha servit per actualitzar l'agenda catalana "a curt, mig i llarg termini per marcar un cop més les prioritats per tirar endavant amb urgència i donar l'empenta definitiva al Corredor".

En aquest sentit, ha comentat que ha demanat a la coordinadora que "ens ajudem mútuament" i ha reiterat que no ha de ser una "infraestructura troncal sinó una infraestructura que connecti amb plataformes logístiques, ports i aeroports". "Les connexions hi han de ser, no necessitem una infraestructura que passi sinó que connecti", ha assenyalat Calvet, que ha defensat un corredor "eficient, d'alta capacitat, multimodal i digitalitzat".

Pel conseller, el corredor ja no pot ser el mateix que fa una dècada i que aprofiti les noves tecnologies per connectar-se amb tots els mitjans de transport.

Per últim, Calvet ha avançat que per a la propera reunió per tractar l'evolució del Corredor Mediterrani s'ha acordat convidar els governs andalús, murcià, aragonès i les Illes Balears, a més dels representants d'Occitància, ja que és un projecte que "ens interpel·la a tots i hem de construir consensos".

Per la seva banda, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, també ha destacat la importància del corredor i ha indicat que algunes empreses que pregunten per instal·lar-se a Catalunya ho condicionen al funcionament de la infraestructura, sobre la qual hi ha un "consens indiscutible des de fa molts i molts anys", ha recordat. Chacón ha afirmat que el Corredor gira al voltant dels "vectors" que defensa des de la conselleria, com la sostenibilitat i l'economia productiva i "oberta al món", entre d'altres.

En la mateixa línia, el nou coordinador del Corredor Mediterrani del govern espanyol, Vicent Boira, ha recordat que el Corredor té un consens pràcticament "unànime" de les forces polítiques i a nivell territorial i que és un projecte que "uneix" i "vertebra". Segons ha explicat, en la recent visita a l'Estat el president xinès, Xi Jinping, va preguntar específicament pel corredor i ha afegit que els tres àmbits prioritaris són les connexions ferroviàries al Port Barcelona, la variant de Vandellòs i el tram Castellbisbal-Martorell, que ha denominat com "la porta d'Europa".