Unió de Pagesos, juntament amb la Cooperativa Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins i l’Associació Catalana d’Apicultors demanen al Govern de l’Estat més mesures perquè el consumidor pugui decidir lliurement els productes que vol consumir, com ara informació sobre si la mel ha estat prèviament pasteuritzada. La Comissió d’Agricultura del Senat va demanar el 13 de novembre al Govern espanyol que estableixi l’obligatorietat d’indicar en l’etiqueta dels envasos de mel el país o països d’origen en la modificació del reial decret 1049/2003 que ha d’aprovar la norma de qualitat de la mel.

El sindicat considera que aquesta mesura arriba en un moment en que la venda a l’engròs de mel ha quedat bloquejada per les importacions, que s’han vist afavorides per la manca de transparència en l’etiquetatge.

Cal recordar que bona part de la mel produïda a l’Estat espanyol s’exporta a altres països de la Unió Europea (UE), i que les grans cadenes de distribució del país acostumen a comercialitzar mel importada, en moltes ocasions pasteuritzada. La pasteurització destrueix les propietats biològiques de la mel i fa que es pugui trobar en estat líquid durant més temps.

Per al sector apícola català, a aquestes indicacions s’hi hauria d’afegir una campanya de divulgació perquè el consumidor conegui què implica la pasteurització i sàpiga valorar que una mel artesanal no ha estat pasteuritzada.

A més, Unió de Pagesos i les associacions i la cooperativa apícoles catalanes demanen que es realitzin més analítiques per assegurar que la mel que es compra no està barrejada amb altres sucres o xarops, amb l’objectiu de controlar-ne una possible adulteració.