El preu dels pisos nous a Girona ciutat ha crescut un 27% de mitjana al llarg del darrer any. Així ho recull el darrer estudi que fan els promotors, constructors i agents de la propietat immobiliària (API). L'informe també permet veure que l'alça més significativa -de fins al 48%- s'ha registrat als barris més perifèrics (com ara Pedret, el Pont Major o el final del carrer del Carme). Aquí el preu del metre quadrat ja se situa per damunt dels 2.000 euros. Però al centre i l'Eixample, ja sobrepassa els 4.000. Pel què fa a la resta de la demarcació, l'estudi recull que, en general, els preus de l'obra nova pugen "de manera moderada però continuada". L'informe també dedica un apartat als lloguers. Aquí conclou que, en aquest cas, l'alça de preus comença a tocar sostre perquè, després de situar-se a nivells precrisi, els lloguers no poden pujar "de forma il·limitada".

El 37è Estudi de Preus de Mercat, que periòdicament elaboren el Gremi de Promotors i Constructors i els API, analitza l'evolució de l'obra nova, la segona mà i els lloguers. Pren com a referència onze municipis d'arreu de la demarcació, repartits entre la costa i l'interior, i també diferencia per barris i zones.

Pel què fa a l'obra nova, l'estudi constata com, després de tocar fons al 2014, els preus s'han anat recuperant arreu de la demarcació. De mitjana, al llarg dels darrers quatre anys, ho han fet en un 30%. Però l'informe també posa de relleu la situació particular que ha viscut Girona ciutat. I és que a la capital, tan sols en els últims dotze mesos, el preu dels pisos nous s'ha apujat de mitjana fins a un 27%.

L'estudi analitza quant costa un pis d'entre 55 i 75 metres quadrats als diferents barris. D'entrada, allò que crida l'atenció és que al centre, a la Devesa o a l'Eixample, el preu per metre quadrat ja s'enfila més amunt dels 4.000 euros. Una situació, en part, que ja es veu a peu de carrer (amb les obres dels nous blocs d'alt estànding que s'estan aixecant a Jaume I o a Joan Maragall).

I això, de retruc, també té una altra conseqüència. L'alça de preus de l'obra nova no només es concentra al Barri Vell i a la zona centre, sinó que també s'ha estès als barris més perifèrics de la ciutat. De fet, l'informe recull com, d'un any per l'altre, els preus dels pisos nous al final del carrer del Carme, a l'Avellaneda, a Pedret o al Pont Major han arribat a incrementar-se fins a un 48% (i que aquí, el metre quadrat ja es paga per damunt dels 2.100 euros).

Dinàmica bona, però moderada

Pel què fa a la resta de la demarcació, l'estudi diu que, en general, els preus de l'obra nova s'estan recuperant "de forma moderada". Una situació que també es dona amb els habitatges de segona mà. En aquest cas, de mitjana, arreu de les comarques gironines els promotors, constructors i API calculen que els preus han pujat cap a un 10% al llarg del darrer any.

Hi ha però, dues excepcions. Una és el cas de Figueres, on el preu dels pisos de segona mà ha baixat a tots els barris. I l'altra és el cas de Girona, on aquí, com també passava amb l'obra nova, l'increment de preus s'ha situat per damunt de la mitjana (arribant a ser de fins al 30% als barris més perifèrics).

"Els lloguers tenen un sostre"

Per últim, el 37è Estudi de Preus de Mercat posa el focus en els lloguers. Aquí l'informe conclou que la manca de pisos ha comportat que els preus hagin continuat apujant-se. D'un any per l'altre, les mensualitats s'han encarit cap a un 10%. Però l'informe també recull com, sobretot, aquest increment va donar-se entre l'octubre del 2017 i l'abril del 2018.

I és que, de la primavera fins ara, els preus del lloguer han registrat alces molt més sostingudes (del voltant d'un 3%). Segons indiquen els API, això es deu al fet que "les rendes dels lloguers no es poden incrementar de forma il·limitada" i que "tenen un sostre", que és la capacitat econòmica dels llogaters per assumir-los.

A Girona ciutat, per exemple, ara llogar un pis de tres habitacions costa de mitjana 707 euros al mes. Un preu que se situa al voltant dels 600 euros a llocs com Palamós, Lloret o Sant Feliu de Guíxols, i que ronda els 530 a Figueres, Salt o Olot.

En relació als lloguers, l'Estudi de Preus de Mercat també recull -com ja havia fet l'anterior- que arreu de les comarques gironines els lloguers ja "s'acosten a les mitjanes de preus d'inici de la crisi". És a dir, a nivell de l'any 2007.