CaixaBank preveu reduir en els pròxims tres anys 821 oficines urbanes, un 18% de la xarxa actual, cosa que implicarà un important ajust de plantilla que l'entitat per ara ha evitat concretar.

CaixaBank vol seguir creixent, apostant per la digitalització i oferint el millor servei als clients, però aquest objectiu passa pel redimensionament de la seva xarxa comercial, un dels eixos bàsics del nou pla estratègic 2019-2021, que el president del banc, Jordi Gual, i el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, han presentat avui a premsa, analistes i inversors a Londres.

CaixaBank, que tenia el 2014 un total de 5.358 oficines, tant urbanes com rurals, preveu tancar aquest any amb 4.461 sucursals i situar-se el 2021 amb 3.640.

Aquest ajust de la xarxa es canalitzarà principalment per la reducció d'unes 820 oficines en zona urbanes, el que comportarà una "inevitable" reducció de plantilla que CaixaBank, que compta actualment amb més de 32.000 empleats, encara no ha quantificat.

"Resultarà un excedent de plantilla en què buscarem negociar amb els sindicats la millor manera de fer-li front", ha declarat en roda de premsa Gonzalo Gortázar, que ha destacat que "les hipòtesis més raonable" és que aquest procés de reestructuració es dugui a terme de forma "gradual" i "tranquil·la".

CaixaBank, en canvi, aposta en aquesta nova etapa per mantenir la xarxa d'AgroBank, és a dir, aquelles sucursals situades en poblacions de menys de 10.000 habitants, actualment formada per unes 1.100 oficines que representen el 24% del total.

"Volem mantenir-la perquè pensem que és important per a molts espanyols que viuen en zones rurals, perquè tinguin accés a serveis financers i perquè la inclusió financera és part de la nostra vocació", ha dit el primer executiu de CaixaBank.

Gortázar, això no obstant, ha recordat que l'entitat necessita operar amb menys persones i que també a la xarxa d'AgroBank caldrà aplicar mesures de flexibilitat perquè el servei segueixi sent viable a llarg termini.

Per a això, ha demanat "l'ajuda i la comprensió" dels sindicats: "Si no ho tenim, haurem de plantejar-nos mesures que no ens agraden", ha advertit.

També CaixaBank vol estendre en les ciutats el seu model d'oficina 'Store', que són sucursals més grans, enfocades a l'atenció personalitzada al client i amb un horari d'obertura més ampli.

En aquest sentit, preveu passar de les 285 oficines previstes a tancament del 2018 fins a les 600 el 2021.

"Per ser exitosos com a banc haurem de donar el millor servei al client", ha dit Gortázar, que ha subratllat que les oficines seguiran tenint importància en els plans de CaixaBank, ja que per als clients la proximitat i disponibilitat física segueixen sent els principals factors a l'hora d'elegir l'entitat financera amb la qual treballar.

CaixaBank ha elaborat el seu nou pla estratègic tenint en compte l'actual context de transformació digital, però també les actuals condicions del mercat, amb una eventual pujada dels tipus d'interès i un creixement previst del PIB d'Espanya i Portugal del 2% anual els anys vinents.

En aquest sentit, el banc espanyol vol assolir una rendibilitat (ROTE) superior al 12% d'aquí a 2021, sempre que els tipus pugin. Si no fos així, el ROTE se situaria sobre el 10%, segons ha detallat el president de l'entitat, Jordi Gual.

El banc es proposa també incrementar els seus ingressos 'core', així com reduir els seus actius no estratègics, situar la ràtio de morositat per sota del 3% i mantenir una política de dividend atractiva per als inversors, amb un objectiu de 'payout' (percentatge del benefici que es destina a dividends) per damunt del 50%.

El pla, que no contempla cap operació inorgànica, no fixa un objectiu de benefici net, encara que els analistes apunten a què aquest podria superar els 2.700 milions el 2021.

El president de CaixaBank s'ha mostrat "orgullós" dels "enormes èxits" aconseguits en els últims quatre anys, en els que l'entitat ha aconseguit créixer en un context molt complex, amb tipus d'interès negatius, un mercat en despalanquejament, molta competència, una regulació incerta, una litigiositat molt elevada i ràpids canvis tecnològics.

"Som ambiciosos i optimistes per als pròxims tres anys. Estem convençuts que el nou pla, juntament amb l'excel·lent equip de gestió que encapçala Gonzalo Gortázar, constitueixen una garantia de què aquesta entitat seguirà creant valor de forma sostenible per a tots els nostres accionistes", ha subratllat Gual.