Catalunya i Aragó han encapçalat, amb tretze premis cadascuna, la llista de guardonats en la 25a edició dels Premis Porc d'Or, que reconeixen l'excel·lència en la producció porcina. La màxima distinció, el Porc d'Or amb Diamant, ha anat a parar a Osca, en concret a la granja Peculo-Agropecuaria del Isábena, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos, de la localitat de Capella; mentre la granja gironina Can Ballau, situada a Corts (Pla de l'Estany), de l'empresa Can Ballau SCP, de Pinsos Sant Antoni, ha rebut el guardó a la Màxima Productivitat 2018. Lleida ha tornat a acollir enguany la gala de lliurament dels Porc d'Or, premis que han commemorat en aquesta edició el seus 25 anys de vida. L'acte, que ha comptat amb la presència de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha aplegat prop d'un miler de professionals del sector porcí d'arreu de l'Estat.

Amb un cens de 165 truges, la granja Can Ballau ubicada a la població gironina de Corts, al municipi de Cornellà de Terri (Pla de l'Estany) ha estat la guanyadora del Porc d'Or a la Màxima Productivitat, després d'haver aconseguit la xifra rècord de 38,97 garrins deslletats per truja i any, superant d'aquesta manera l'assolida l'any anterior (37,86 garrins deslletats per truja i any). El gran nivell productiu i el bon ritme de reproducció d'aquesta granja han estat possibles gràcies a les bones mesures de bioseguretat, però també per l'excel·lent mentalitat organitzativa de la plantilla i la seva constància diària, que ha permès assolir excel·lents resultats tècnics i d'eficiència, segons ha destacat el jurat. Dels tretze premis de Catalunya, vuit han estat per explotacions porcines de la demarcació de Barcelona; tres, de Girona, i dos per a granges lleidatanes.

La granja aragonesa Peculo-Agropecuaria del Isábena, de l'empresa Mazana Piensos Compuestos, ha estat reconeguda en aquesta edició amb la màxima distinció, el Porc d'Or amb Diamant. La mateixa firma ja va guanyar fa dos anys el Porc d'Or a la Màxima Productivitat amb un altra de les seves granges, la Puebla (Osca). Es tracta d'un grup empresarial de caràcter familiar amb seu a Capella (Osca), que aplica un mètode de gestió que garanteix en tot moment la seguretat i la qualitat alimentària, segons ha ressaltat el jurat.

L'altre premi especial, el Porc d'Or del Ministeri d'Agricultura a Sanitat, Benestar Animal i Medi ambient ha anat a parar a la granja gallega Sueiro, situada a la localitat de Nudesa (Pontevedra). En termes d'innovció, s'ha premiat l'empresa Explotacions Pellicer Sorolla S.L (Terol), que s'ha endut el Porc d'Or Zoetis a la Innovació pel seu nou projecte dirigit a reduir les baixes per aixafament en la maternitat porcina mitjançant l'ús d'un sistema d'aire comprimit per dissuadir els garrins de situar-se sota de la seva mare quan aquesta s'aixeca.

A més dels quatre premis especials, també s'han lliurat 45 estatuetes d'or, plata i bronze, en les diferents categories i criteris que es tenen en compte, d'entre les prop de 800 explotacions porcines d'arreu de l'Estat i les més de 950.0000 reproductores adherides al BDporc que s'han tingut en compte a l'hora de concedir els guardons. En total, 43 granges de set comunitats s'han repartit 49 premis que reflecteixen l'excel·lència en la producció porcina a l'estat espanyol. El jurat que ha decidit les granges guanyadores l'han integrat personalitats de reconegut prestigi dins la indústria porcina, la recerca ramadera i l'administració.

25è aniversari dels Porc d'Or

Aquest any, els premis Porc d'Or han commemorat el seu 25è aniversari, amb una gala de lliurament que s'ha celebrat al pavelló 4 de Fira de Lleida, després que en la darrera edició es lliuressin a Segòvia. L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) va crear aquests guardons el 1994 amb l'objectiu de reconèixer el treball d'aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç, i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaços de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d'aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol

Els premis Porc d'Or estan organitzats per l'IRTA del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, juntament amb l'empresa de salut animal Zoetis i la Interprofessional del Porcí de Capa Blanca (Interporc), i enguany també amb el suport de l'Ajuntament de Lleida i Mercolleida.