Quan el país té fred perquè els termòmetres es desplomen, cal conèixer una sèrie de trucs per escalfar la casa sense que la factura de la llum ens tregui la parla i ens deixi sense blanca. Canviant d'hàbits i prenent una sèrie de precaucions aconseguirem estalviar en el preu final del nostre servei, sense haver de renunciar la dolça calor de la llar.

Extreure l'aire dels radiadors

Purgar o treure l'aire dels radiadors és necessari almenys un cop l'any, ja que solen acumular petites bombolles en l'aire que impedeixen el pas de la calor, i per tant, no s'escalfen amb tota la potència necessària.

Revisar la caldera

Un bon manteniment permetrà que la caldera funcioni amb el màxim rendiment i evitarà que es produeixin problemes importants en el futur. Algunes companyies s'inclouen en el contracte el servei de manteniment de forma gratuïta, recorda fer una vegada a l'any per evitar sorpreses.

Mantenir una temperatura adequada

De vegades arribem a casa amb el cos fred i pugem la temperatura de la calefacció més del necessari. No obstant això, els experts asseguren que per escalfar una llar és suficient amb encendre la caldera a 21 graus. No cal estar a casa a l'hivern amb una temperatura tropical; és preferible posar-se un jersei abans de rebre una factura exorbitant.

Amb un termòstat a mà podràs mantenir la temperatura òptima i, estalviar entre un 8% i un 13% en el consum, el que equival a una reducció de la despesa d'entre 60 i 100 euros anuals.

Programar l'encesa

Si només estaràs a casa un parell d'hores al dia, la millor opció és programar l'encesa una hora abans de tornar, el que et permetrà tenir la teva llar a la temperatura adequada sense gastar de més.

Ventilar les habitacions el temps just

Si no vols tenir pèrdues de calor excessives, els experts recomanen aprofitar el moment més assolellat del dia per obrir les finestres i no més de quinze minuts. D'aquesta manera, s'evita que la temperatura de la teva llar sigui la mateixa que hi ha al carrer.

A més, per no malbaratar en consum, pots tancar la clau dels radiadors de les habitacions que no utilitzis. Si no ho fas augmentaràs la teva despesa de forma innecessària.

No cobrir els radiadors

Col·locar un moble massa a prop o posar roba humida a sobre perquè s'assequi més ràpid no és recomanable si el que busques és treure el màxim partit al teu calefacció. El consum serà més gran i també la factura.

Canviar la caldera per una de baix consum

Si és el moment de renovar la caldera valora la possibilitat de fer-ho per una més eficient, com les de cogeneració. Encara que suposen una inversió més gran, la reducció del consum i de l'import en la factura mereixeran la pena a llarg termini. També pots comprovar si en la teva comunitat existeix en aquest moment un pla renove de calderes i beneficia't de les ajudes disponibles.

Apagar la calefacció a la nit

Excepte en casos de fred extrem, mantenir la calefacció encesa a la nit només augmentarà la despesa en energia de manera considerable. Per això, es recomana apagar abans d'anar a dormir, ja que es romandrà acompanyat al llit.

D'altra banda, si surts un parell d'hores també pots baixar la temperatura a uns 15 o 16 graus, i així, mantindràs el nivell de confort sense emportar-te un ensurt a la factura.

Revisar l'aïllament

Entre el 25% i el 30% de les necessitats de calefacció d'una llar es deuen a pèrdues de calor que s'originen a les finestres. Per això, cal comprovar que l'habitatge disposa de sistemes d'aïllament adequats que no deixin entrar el fred.

Comparar ofertes

Finalment, una de les millors maneres d'estalviar és comparar les diferents ofertes que hi ha al mercat i triar sempre la que millor s'ajusti als hàbits de consum de cada usuari.

Segons els càlculs del comparador d'assegurances Kelisto, amb aquesta mesura es poden estalviar fins 194 euros a l'any en la factura de la llum i al voltant de 66 euros en el rebut del gas.