El candidat a la presidència de la patronal CEOE Antonio Garamendi va reclamar ahir que les empreses puguin fer proves d'alcoholèmia i controls de drogues als treballadors implicats en casos d'accident laboral. Durant la seva intervenció en l'obertura d'un congrés sobre restauració col·lectiva, Garamendi va carregar més contra l'elevat índex d'absentisme entre els empleats amb contracte parcial i contra la "morositat" de l'administració pública.

"No té gaire sentit que quan hi ha un accident laboral, una empresa no pugui fer proves d'alcoholisme o drogoaddicció als treballadors quan a tots ens les fan al carrer ara mateix si agafem un cotxe", ha assenyalat.

En la seva opinió, aquesta és una qüestió especialment important en l'àmbit de l'hostaleria i que hauria de formar part de la seva agenda amb l'objectiu "no de fastiguejar a ningú, sinó de millorar el servei".

A més, Garamendi ha denunciat durant el seu discurs el "altíssim absentisme" que presenten alguns sectors econòmics, entre ells el de la restauració, un tema del qual "no se sol parlar perquè és poc vendible". "La gent que treballa en horaris parcials és curiós que hagi d'anar al metge a aquestes hores i no durant la resta del dia que el té lliure", ha criticat l'aspirant a la presidència de la patronal.

Segons les seves dades, l'absentisme entre aquest tipus de treballadors amb contracte parcial ronda el 10-15% en el cas de l'hostaleria, xifra que ha qualificat d'"autèntica barbaritat" i que ha instat a combatre per poder guanyar competitivitat.

Garamendi ha criticat, així mateix, el funcionament dels concursos públics a Espanya. "Un dels grans drames que vivim les empreses és veure com els concursos públics només es fixen en el preu. Hi hauria d'haver molts més criteris de qualitat", ha reclamat el dirigent patronal, que ha acusat a l'administració pública de demorar-se en els pagaments pels seus serveis.

"Les empreses hi són per guanyar diners i no per prestar-ne al sector públic. És un altre dels grans problemes de les col·lectivitats, la morositat, ja que hi ha una llei que no es compleix i no passa absolutament res", ha lamentat.

Garamendi també ha ressaltat que el de la restauració col·lectiva és un sector que pot presumir que hi ha igualtat entre homes i dones. "És una altra de les coses que podeu mostrar amb orgull, perquè en altres sectors no es dóna. I això que no és un sector fàcil. Sembla a vegades que quan hi ha més dones és perquè és fàcil, i de fàcil aquest sector no té res ", ha declarat.

Participació i independència de la CEOE

El president de Cepime, Antonio Garamendi, ha expressat aquest dimecres la seva intenció d'impulsar la transparència i la participació de les organitzacions membre de la CEOE quan sigui elegit president de la CEOE a les eleccions del proper 21 de novembre. Garamendi és de moment l'únic candidat per substituir Joan Rosell en els comicis que la patronal celebrarà en dues setmanes.

L'empresari basc, que ha participat en un esmorzar organitzat per Fòrum Europa amb el president de CEIM, ha destacat també la importància que la CEOE mantingui la seva independència, "des de la moderació i el sentit d'Estat". "Hem vingut a sumar, no a restar, i aquest és el nostre objectiu. Si els companys de CEOE ho decideixen seguiré fent-ho", ha subratllat Garamendi després d'agrair a Rosell seus dos mandats de treball com a president de la CEOE.

Garamendi ha destacat la unitat de l'organització empresarial i el treball que s'ha fet en defensa dels interessos dels empresaris i d'Espanya i ha afirmat que té ganes de fer "coses noves" i seguir millorant la CEOE.