Un centenar de granges de porcí de set comunitats acumulen en total 127 nominacions en la 25a edició dels Premis Porc d'Or promoguts per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) per reconèixer les millors explotacions de l'Estat. Per primer cop, Aragó encapçala el nombre nominacions, amb 47 per a 38 explotacions porcines d'aquesta comunitat. Catalunya baixa enguany a la segona posició, amb 34 nominacions que sumen 27 granges. Els Premis Porc 2018 repartiran 45 guardons en funció de cada categoria i criteri, a més dels quatre premis especials. Els guanyadors es donaran a conèixer el 23 de novembre durant la gala d'entrega d'aquests guardons que es farà a Lleida.

L'IRTA ha donat a conèixer aquest dilluns les granges que opten a algun dels 49 guardons en els Premis Porc d'Or 2018 a l'excel·lència en la producció porcina, que enguany celebren la seva 25a edició. En concret, són un centenar d'explotacions d'arreu de l'Estat que sumen en total 127 nominacions.

Aragó encapçala per primera vegada la llista de comunitats amb més nominacions, amb un total de 47 (16 més que al 2017) per a 38 granges i desbanca Catalunya, que baixa al segon lloc, amb 34 nominacions (14 menys que en l'edició passada) per a 27 granges. D'aquestes, 21 nominacions són per a 15 granges de la demarcació de Barcelona, 7 per a 6 explotacions de Girona, 5 nominacions per a 5 granges de Lleida, i una per a Tarragona. Navarra ocupa la tercera posició, amb 18 nominacions i 15 granges.

Premis especials

Catalunya, Aragó i Castella-la Manxa opten a ser reconegudes amb el guardó més representatiu, el Porc d'Or amb Diamant, amb què es distingeix la millor explotació en termes generals d'entre totes les nominades. Aquest premi se'l disputaran enguany la Granja Molist-Can Toi, de l'empresa Granja Molist, de Sant Martí Sescorts (Osona); la Granja Sant Martí, de Pinsos Grau, de Sant Martí de Centelles (Osona), que ja ha rebut en diverses ocasions aquest guardó; la granja Peculo-Agropecuaria del Isábena, de l'empresa Mazana Piensos compuestos, de Capella (Osca), i la Granja Toledano, de José Manuel Rodríguez e Hijos, situada a la Pueblanueva (Toledo).

Així mateix, Catalunya, juntament amb Galícia i Aragó, són les candidates al premi especial del Ministeri d'Agricultura, que valora les característiques de la granja en matèria de sanitat, benestar animal i medi ambient. En aquest cas, estan nominades la granja Can Rosa, de Pinsos Picart, de Sant Pere de Vilamajor (Vallès Oriental); la granja Agropecuaria El Tormillo, de Mazana Piensos Compuestos, de Castelflorite (Osca); la granja Exporgondo, d'Agrocesa-Vall Companys Grup, situada a Abegondo (Corunya), i la Granja Baiña, de Nudesa, d'Agolada (Pontevedra).

Els altres dos premis especials reconeixen la màxima productivitat numérica, i el Porc d'Or Zoetis a la Innovació, incorporat l'any passat.

Més de 800 explotacions analitzades

Les granges nominades s'han seleccionat d'entre les prop de 800 explotacions i més de 950.000 reproductores analitzades, adherides al BDporc, en base als criteris generals reguladors i al reglament dels premis Porc d'Or. Aquestes granges són les que periòdicament faciliten les seves dades a aquest banc de dades en relació als criteris de longevitat, tassa de parts i productivitat numèrica.

El jurat encarregat de determinar les explotacions nominades, així com les que s'enduran els diferents guardons, l'integren personalitats de reconegut prestigi en la indústria porcina, la recerca ramadera i l'administració.

Els premis Porc d'Or estan organitzats per l'IRTA, amb el suport de l'empresa Zoetis i la Interprofessional del porcí de capa blanca (Interporc). També compten amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida i Mercolleida perquè la 25a gala d'entrega es tornarà a celebrar enguany a la capital del Segrià, que ja l'ha acollida en catorze ocasions, després que al 2017 tingués lloc a Segòvia. L'acte es farà el 23 de novembre.