26 de octubre de 2018
26.10.2018
Agricultura

Unió de Pagesos alerta d'una davallada d'entre el 30% i el 80% de producció d'olives

Els motius principals són la sequera i els aiguats dels últims mesos

26.10.2018 | 12:11
Un olivar de l´Alt Empordà.

Unió de Pagesos adverteix d´una forta baixada de la producció d´olives a Catalunya de cara a la campanya 2018-2019 per diversos motius relacionats amb la meteorologia, entre llargues sequeres i aiguats abundants. Les Terres de l´Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès són les zones més afectades, amb pèrdues de producció del 30% al 80% en funció del territori.

A les Terres de l´Ebre, després de tres anys consecutius de sequera a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, les pèrdues poden arribar a ser del 80% respecte de la producció anterior al període de sequera.

Al Baix Camp, la reducció de collita pot arribar fins a un 70% menys que en la de la campanya passada; a l´Alt Camp, podria situar-se en la meitat de la de l´any passat, i al Baix Penedès, un 60% menys que la campanya passada.

Pel que fa a l´Alt Penedès, el sindicat calcula que la collita serà entre el 70% i el 80% inferior a la de l´any passat; a les Garrigues es preveu molta variabilitat en secà, i en regadiu, la previsió és que la producció sigui superior a la de l´any passat. Al Pla d´Urgell, part de l´Urgell i part de la Noguera, entre un 30% i un 45% menor que la de l´any passat per mal quallat i sequera, encara que molt desigual segons les zones.

Al Priorat la producció pot arribar a ser un 30% inferior a la de l´any passat, tant en reg de suport com en secà, i a l´Alt i al Baix Empordà, inferior a la collita normal de l´any passat, tot i que les últimes pluges han pogut incidir favorablement.

Les causes de la reducció de collita han estat molts problemes en la fase de floració i quallat del fruit. Per exemple, al Baix Ebre i al Montsià, amb tres anys de sequera, un dels pocs aiguats que van caure a la primavera en aquesta zona va coincidir amb el moment del quallat de la flor, provocant danys. A part d´aquest problema, la tendència pròpia del conreu a l´alternança productiva i un llarg període sense pluges durant l´agost i el setembre fan difícil concretar la previsió. Finalment, cal esperar les conseqüències que tindran per a aquest conreu les darreres pluges d´octubre, molt abundants.

Tenint en compte aquests factors, Unió de Pagesos demanarà al Departament d´Agricultura un seguiment acurat de l´evolució de la producció per tal d´assegurar l´adequació de la fiscalitat de la pagesia d´aquest sector que tributa pel sistema de mòduls en el IRPF.

Pel que fa al preu en origen de l´oli d´oliva, el sindicat adverteix d´una forta caiguda al llarg de la campanya actual, i que el Ministeri d´Agricultura fixa en un 32,83% respecte de la campanya passada a la setmana 31 (31 juliol) del 2018. Aquest fet, sumat a la disminució de la producció prevista, pot abocar els productors a una pèrdua de renda amb un risc per a la viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a la indústria oleícola i a la gran distribució que sigui conseqüent en la repercussió del preu, ja que no el repercuteix al consumidor quan baixa en origen, i pressiona a la baixa, injustificadament, el preu al productor.

Segons dades del Ministeri, mentre que la caiguda en origen del preu en l´oli d´oliva verge extra era el juliol del 2018 d´un 30,03% menys respecte de la campanya anterior, el preu al consum només s´havia reduït el 0,98%. Si s´analitza la variació mitjana respecte a les dues anteriors campanyes s´observa que mentre el preu en origen cau un 9,3% el preu al consum s´incrementa un 5,22%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook