Als aeroports es viuen estones buides que es fan llargues. Per ocupar la ment, alguns van al bar, altres miren pel·lícules amb els dispositius mòbils i hi ha qui es passeja per les botigues amb preus lliures d´impostos. I després hi ha gent com en Dani Strohecker, un jove de 26 anys, que es passa l´estona creant jocs de números. Aquest va ser l´impuls inicial de Meiro, el seu nou passatemps que actualment està comercialitzant arreu d´Espanya gràcies a la potent distribuïdora SGEL.

Aquest jove, que ha nascut i ha crescut a Portbou, sempre ha sentit predilecció per tot allò que té a veure amb les matemàtiques i l´estadística. Mogut per aquesta atracció pels números, decideix estudiar enginyeria mecànica a Girona i a Barcelona i, sense saber-ho, el seu treball de final de grau -la creació d´un sistema estadístic que analitza un tipus de dades molt concretes a través d´un programa informàtic- s´acaba convertint, temps després, en la llavor de la seva empresa.

Mentre Strohecker creava aquest projecte final, va ser quan se li va generar la inquietud de crear alguna cosa que només fos seva. Un passatemps diferent de la resta. En aquest punt va haver de plantejar-se: «Què tenen els altres passatemps que els han portat a l´èxit?», i també: «Com s´han de millorar perquè la gent no deixi de jugar-hi, com ha passat amb Sudoku, per exemple?»

Dues setmanes més tard, després de maldecaps i nits sense dormir, neix Meiro, el mes de maig del 2017. Convençut que la gent «parla massa i pensa poc», aquest passatemps neix amb un objectiu clar: incentivar la ment. El jove volia incitar a pensar i a utilitzar raonaments lògics perquè, amb paraules seves: «Quina millor manera que fer-ho jugant».

Un joc lògic, versàtil i diferent

Meiro, una expressió que en japonès significa nou concepte de laberint, és un joc en què es presenta un taulell dividit en cel·les i s´ha d´aconseguir arribar a la final a través d´uns salts. En el llibret també s´inclouen les normes del joc, consells i frases cèlebres. És un joc lògic, versàtil i diferent que es presenta amb tres nivells de dificultat i pel qual «només es necessita saber comptar fins a deu i passar una bona estona», segons el creador.

Un cop tenir clar el projecte calia portar-lo a terme. Strohecker s´està un any per superar el procés legal previ a la posada en marxa consistent en el registre de la marca. Després va venir el torn de la creació de la maquetació i el disseny de la revista, en la qual inclou el seu gos com a imatge de marca. Mentre feia aquest procés de portes en dintre, va emprendre una mena d´experiment social amb la seva gent més propera. Als seus amics les explica i anima a provar el joc, i amb la família opta per camuflar un Meiro entremig d´una pila de passatemps del menjador. L´objectiu era saber què els semblava el projecte, i la resposta va ser molt positiva.

SGEL aposta per Meiro

Un cop va haver creat el projecte va decidir intentar fer-se un lloc a la premsa diària. Davant les negatives constants, trasllada el projecte al món de les revistes i veu que hi ha un volum de clients potencials interessats en la temàtica dels passatemps. «És molt difícil tirar endavant un projecte tan diferent. La gent ja sap quin passatemps li agrada, i jo el que he de fer primer és fer-los trencar la barrera perquè em deixin mostrar la meva proposta. Aquest és un risc que molts distribuïdors no assumeixen», excepte un. SGEL, una de les empreses distribuïdores més potents del sector, va apostar per Meiro. Després de validar el projecte, el jove emprenedor l´envia a Alemanya, on s´imprimeix, i es retorna a Madrid, des d´on es distribueix arreu d´Espanya. A l´Estat, Meiro es ven a 9.000 punts de venda, 136 dels quals són a Girona i 35 a l´Alt Empordà. On s´han registrat més vendes és a Sevilla i Madrid. A part, el joc es pot provar gratuïtament al web oficial.

Avui dia, en Meiro hi ha molt de temps i pressupost invertit. Meiro compta amb dos exemplars publicats. El primer va ser el mes de maig i el segon el setembre. El tercer sortirà el dia u de novembre. Tot i que el projecte encara no genera beneficis, el propietari es mostra optimista, ja que es mostra una clara tendència progressiva que indica l´impacte positiu que comença a generar al territori.

Dani Strohecker s´ha anticipat i ja ha fet la carta als reis. De cara al pròxim mes d´agost, els demana que Meiro arribi al Japó. «Ho aconseguiràs?», li pregunto. «Sí», em respon.