El jutjat mercantil número 10 de Barcelona ha admès l'acció col·lectiva que han impulsat més d'un centenar d'amfitrions d'Airbnb contra la plataforma d'allotjaments turístics per "pràctiques deslleials". Els denunciants, organitzats a través de l'Associació d'Afectats pel Conflicte entre l'Ajuntament de Barcelona i Airbnb (ACABA), han estat multats amb sancions de fins a 60.000 euros per haver llogat la seva "residència habitual de forma esporàdica" sense llicència turística. Els afectats al·leguen que Airbnb els ha induït a incomplir la llei amb publicitat enganyosa i demanen que la plataforma es faci càrrec de les sancions així com es prohibeixi que Airbnb publiqui anuncis d'allotjaments que no tinguin l'habilitació corresponent.

La demanda es troba en fase preparatòria i, per ara, el jutjat de Barcelona ha requerit a l'Ajuntament de la capital catalana i a Airbnb que enviï a l'ACABA, en un termini de 30 dies, el llistat dels més de 5.000 usuaris de la plataforma multats pel consistori els darrers dos anys. Segons ha informat l'associació d'afectats en un comunicat, en aquest període s'han imposat 2.500 sancions per import de 30.001 euros i 2.577 per import de 60.001 euros.

L'advocat de l'ACABA, Dylan Tarín, ha explicat a l'ACN que calculen que un miler dels sancionats són "persones físiques" que podrien sumar-se a la demanda col·lectiva de l'associació d'afectats contra Airbnb. Segons l'associació, les "xifres estratosfèriques" de les multes "evidencien que, de forma massiva, i sota l'aparença d'una pràctica col·laborativa no professional, les greus pràctiques deslleials perpetrades per Airbnb estan posant en un elevat risc a milers de persones".

Els afectats asseguren que els eslògans de la plataforma, com 'Estimar Barcelona és compartir-la amb el món' o 'T'ajudem a arribar a final de mes', han "exercit una influència molt significativa sobre el comportament del consumidor" i "induït a la confusió" dels ciutadans. Per aquest motiu, Tarín ha argumentat que Airbnb "ha comès pràctiques deslleials contra els consumidors, induint-los a incomplir la llei en benefici propi i sabent la seva il·licitud, creant la impressió i donant a entendre que podia alquilar-se la residència habitual de forma turística sense la corresponent habilitació".

A banda, l'advocat també ha defensat que la plataforma ha mantingut una "avantatge competitiva" en el mercat a base de fer una "infracció de la llei" amb anuncis que no tenien llicència turística. Segons ha informat Tarín, es tracta de la primera acció col·lectiva del món contra Airbnb que tira endavant.