La licitació del projecte constructiu de la via del tren d’ample internacional a Vilamalla ha de suposar l’impuls definitiu que necessita el Logis Empordà per convertir-se en la futura plataforma intermodal de l'Empordà, amb connexió ferroviària d'ample ibèric i europeu. Aquesta és el desig que expressen els presidents dels Cercles Euram de la Garrotxa, Òscar Rodríguez, i de l’Empordà, Josep Perxas, que confien que la intervenció de la Generalitat de Catalunya en aquest projecte representi l’empenta definitiva per a la seva finalització, segons han expressat en un comunicat conjunt fet públic aquest dimarts.

“Des dels Cercles Euram de la Garrotxa i de l’Empordà demanem que s’impulsi de forma definitiva el Logis Empordà, una infraestructura bàsica no només per a l’Alt Empordà, sinó també per a les comarques del nostre entorn”, diu Perxas. En aquest sentit, Rodríguez destaca que la Garrotxa té un dèficit de sòl industrial que el Logis Empordà podria ajudar a resoldre.

Fa anys que la materialització d’aquest centre per a la logística i distribució i activitats de valor afegit, amb vocació transfronterera, és un dels cavalls de batalla del Cercle Euram de l’Empordà, que defensa que ha de convertir-se en un punt d’intermodalitat entre contenidors i camions. Situat al terme municipal del Far d’Empordà, la seva superfície bruta és de 73 hectàrees, de les quals està urbanitzada una primera fase de 21 hectàrees. Va ser construïda per la Generalitat i és gestionada conjuntament per l’empresa pública Cimalsa i per l’Autoritat Portuària de Barcelona. “Quan es materialitzi, podria atreure empreses que donarien valor afegit al producte”, destaca Perxas. La condició que demanen per fer-ho, però, és l’arribada de l’ample de via internacional.

Bona sintonia

La decidida intervenció de la Generalitat ha estat clau per desencallar el futur del Logis Empordà. El govern català ha pagat, posat a licitació i adjudicat el projecte bàsic, ja recepcionat, i ha tramitat el projecte executiu, que podria estar en mans de la Generalitat aquesta tardor i que implicaria que les obres podrien començar l’any vinent. Tot i que el govern es va veure obligat a fer aquest pas per la inacció del Ministeri de Foment i d’Adif, cal destacar que actualment hi ha bona sintonia entre les diferents administracions, com ho demostra la col·laboració existent entre Adif i l’empresa adjudicatària.

El desenvolupament del Logis Empordà ha de significar també un impuls per al corredor mediterrani, del qual el Far-Vilamalla és un dels seus nuclis logístics. Aquest projecte ha de configurar-se com una gran artèria que vertebraria els diversos nodes de l’Euram mitjançant connexions multimodals fetes realitat pel transport viari, el ferroviari, l’aeri i el marítim. Aquesta gran artèria també enllaçaria amb les d’uns altres corredors per tal de connectar l’Euram amb l’exterior i poder garantir així la fluïdesa de les seves relacions econòmiques.