Any rere any, les plataformes de compravenda d'objectes de 2a mà han comprovat com cada vegada són més les famílies que hi confien per poder adquirir els llibres de text del curs. A l'estiu es posen a la venda i només enguany, des de Catalunya s'han publicat a Wallapop més de 64.700 anuncis, més de la meitat, d'ESO, cosa que suposa un 3.000% més que els altres mesos de l'any. És una mesura que permet realitzar un estalvi a les famílies com també ho ha estat la socialització de llibres que han estès moltes associacions de mares i pares per promocionar la reutilització de llibres més d'un curs escolar. A més, els alumnes aprenen a cuidar els llibres per a què l'any vinent els pugui utilitzar un altre company.

A tot l'estat espanyol, a Wallapop, s'han arribat a publicar més de 100.000 anuncis durant els mesos d'estiu, després d'acabar el curs i abans de començar el nou, i el 70% ja s'han venut. La presència d'aquest producte durant l'estiu és un 5.000% més gran que a la resta dels mesos de l'any, un increment que també dona altres objectes relacionats amb l'estudi, com poden ser articles de tecnologia, mobiliari o altre material.

La cap de màrqueting de la companyia, Gemma Escribano, ha explicat a l'ACN que hi ha una ''clara tendència'' d'increment de vendes durant els mesos d'estiu ''any rere any'', ja que cada cop més les famílies busquen un consum ''sostenible'' a l'hora de fer front a les despeses del mes de setembre. Els intercanvis es donen sobretot a zones urbanes però les possibilitats que donen aquestes plataformes, amb enviaments ajustats de preu, també possibiliten comprar i vendre entre ciutats allunyades. Per Escribano, l'increment les darreres temporades d'aquestes operacions posen de manifest que els intercanvis funcionen i que la satisfacció dels usuaris els empeny a repetir.

Lloguer de llibres a les escoles

La venda de llibres de text per internet i de segona mà és una opció que ha irromput amb força els darrers anys i que hores d'ara conviu amb el fenomen estès d ela socialització de llibres, un sistema que promou l'intercanvi de llibres d'un curs a l'altre. Ho han impulsat sobretot les associacions de pares i mares, com a mesura d'estalvi econòmic. És el cas de l'AMPA de l'escola Jaume I, de Barcelona, que fa uns 8 anys que ho van engegar i ja és l'opció majoritària entre les famílies.

A final de curs, cada alumne retorna els llibres que ha fet servir. Un grup de pares i mares s'encarrega de revisar cada exemplar, esborrar les ratllades innecessàries i comprovar que es tornar a utilitzar. Un cop feta aquesta feina, s'organitzen els diferents lots per a cada alumne. Durant l'estiu, les famílies abonen uns 130 euros, un import que inclou els llibres per a tot el curs i la quota de l'AMPA. Al setembre, és el moment de lliurar-ho a cada família, prèvia comprovació del pagament.

''És com un lloguer'', explica l'Alexandra Raya, administrativa de l'AMPA, que reconeix que per a les famílies és un avantatge econòmic, però destaca també que els infants aprenen a ser ''conscients'' que els llibres ''s'han de cuidar'' perquè tornaran a ser útils per a altres companys altres anys. Aquests van ser alguns dels motius que van motivar fa 8 anys a tirar endavant el projecte, amb la complicitat de la direcció de l'escola. Així, els llibres tenen una vida de quatre cursos acadèmics i passats aquests anys, es pot canviar l'exemplar o fins i tot l'editorial.

Així ho relata també el director actual de l'escola, Carles Casanoves, que reconeix que el projecte ha funcionat perquè no cal canviar el llibre cada any. Tot i això, Casanoves ha avançat que és provable que aquest sigui el darrer curs en què la socialització sigui necessària ja que ha obert la porta a modificar i replantejar el projecte educatiu del centre per anar abandonant la presència del llibre de text a les aules. De cara al curs vinent, ha explicat Casanoves ''el llibre deixarà d'existir'' i ''passarà a ser un suport''. Considera que normalment, el llibre de text ''marca molt'', tant als alumnes com als metres i volen apostar per un aprenentatge més ''viu''. Aquesta és de fet, una tendència que comença a agafar força dins el sistema educatiu català.