El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha realitzat aquest divendres una acció informativa a Mercabarna per denunciar que "cada cop és més habitual" la venda de fruita en mal estat als supermercats i mercats de carrer catalans. Francesc Pena, responsable nacional del sector de la Fruita Dolça d’UP, ha explicat que la setmana passada van detectar un supermercat a la demarcació de Tarragona que venia fruita afectada per les pedregades que no era apta per al consum humà i que durant l'estiu és fàcil trobar producte en mal estat a molts mercats de carrer de la costa catalana. "Hem vist mercats de carrer amb sis parades on cinc venien fruita feta malbé", lamenta. Per eradicar aquesta pràctica, el sindicat agrari reclama a la Generalitat que destini inspectors a controlar el producte als punts de venda, una figura que a dia d'avui no existeix, i als consumidors que denunciïn a l'Agència Catalana del Consum si detecten producte en mal estat quan vagin a comprar.

El sindicat s'ha acostat a Mercabarna, el principal centre distribuïdor de producte, per alertar els empresaris de l'existència d'aquestes males pràctiques i recordar-los la necessitat de complir la cadena alimentària pel bé del conjunt del sector.

Francesc Pena ha deixat clar que aquesta no és una pràctica generalitzada, però que cal lluitar-hi perquè comercialitzar fruita en mal estat baixa els preus de la resta de productes i afecta a la imatge del sector ja que els consumidors perceben una mala qualitat del que troben quan van a comprar.

En el cas de la fruita afectada per pedregades, Pena ha explicat que es pot comercialitzar si la pedra no ha arribat a la polpa o si no ha fet malbé més de dos centímetres de pell. En cas contrari no es pot comercialitzar perquè quan el comprador arribi a casa seva s'adonarà que la fruita està completament podrida.

Pena ha explicat que la conselleria d'Agricultura s'ha compromès a destinar nou nous inspectors per controlar el producte que es comercialitza. El representant sindical recorda que fins ara es feien controls als camps i a les empreses comercialitzadores però no als punts de venda. "Esperem que l'administració destini tots els recursos necessaris per frenar les males pràctiques", ha destacat.

El responsable del sector de la Fruita Dolça d'UP ha detallat altres males pràctiques que han detectat com la reutilització de caixes de fruita d'altres marques quan es cometen irregularitats i, en molts casos, la falta de contractes entre productors i distribuïdors.