El Ministeri d'Hisenda ha fet pública la llista de morosos el 2018 i ha posat en relleu que s'acumulen 73 milions d'euros procedents d'empreses vinculades a comarques gironines. Entre els noms destacats tornen a aparèixer el Club Bàsquet Girona amb 10,1 milions d'euros, l'agència immobiliària Akasvayu, amb un deute de 16,4 milions, així com un bon gruix d'empreses vinculades a la construcció i que es troben en processos concursals.

El llistat inclou noms com l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, l'exbanquer Mario Conde, l'exblaugrana Dani Alves, la Unió Esportiva Lleida, Unipost, Spanair, Fotoprix, Gas Gas Motos o l'Hospital General de Catalunya. Es tracta de la quarta llista de morosos que ha publicat el ministeri des del 2015. Aquest darrer llistat recull un total de 4.318 deutors, -un 5% menys que l'any passat i un 11% inferior al 2015- que sumen un deute de més de 15.300 milions d'euros -un lleuger descens del 0,4% sobre l'anterior-,segons dades de l'Agència Tributària.

Al llistat hi figuren noms d'empreses i empresaris, esportistes i personatges populars. Per exemple, l'exbanquer Mario Conde, té un deute de 14,9 milions d'euros a l'Agència Tributària, el futbolista exblaugrana Dani Alves deu 2,6 milions d'euros o l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, té un deute de poc més d'un milió d'euros.

Alguns dels noms catalans que apareixen al document són la Unió Esportiva Lleida que deu 11,3 milions d'euros a l'Agència tributària, el Club Bàsquet Girona amb 10,1 milions d'euros, l'agència immobiliària Akasvayu, amb un deute de 16,4 milions, Unipost amb 11,7 milions, Fotoprix amb 6,4 milions, l'antiga Gas Gas Motos de Salt amb 1,3 milions, l'Hospital General de Catalunya amb un deute d'1,6 milions, Spanair amb 7,1 milions o l'empresa Vittone 1842 que deu 134,4 milions d'euros i se situa entre els primers noms del llistat de morosos. L'empresa que deu més diners a l'Agència tributària és la immobiliària Reyal Urbis, que deu 361,5 milions d'euros.

Segons l'Agència Tributària, del total de 4.318 deutors que apareixen a l'última llista, 340 són persones físiques amb un passiu de 760 milions d'euros i 3.978 persones jurídiques per un import de menys de 14.600 milions.

De l'import total del deute, més de 6.800 milions -el 44%- correspon a empreses o persones en concurs de creditors i, per tant, és un deute afectat per un procés en què les possibilitats de cobrament efectiu són limitades mentre duri el propi procés concursal.

Reducció del deute

L'Agència Tributària ha indicat que un total de 680 deutors ja no apareixen a la llista després d'aparèixer al tercer llistat del 2017, que suposen un total de 1.650 milions d'euros. La sortida de la llista es pot deure, tant a la cancel·lació total o parcial dels deutes, com a l'obtenció d'un ajornament o suspensió del deute.

Així mateix, segons l'Agència Tributària, un total de 1.515 deutors que figuraven al primer llistat ja no figuren a l'actual, de manera que més del 31% dels deutors del primer llistat ja no es troben en la situació que motivaria la seva aparició en el llistat de grans deutors.