El jove figuerenc Adrià Margall ha rebut la medalla de plata dels premis ADI, d'ADI- FAD, l'Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny de Barcelona. Li han reconegut el projecte Melit, un buc d'abelles urbà que havia dissenyat amb motiu del treball de final de grau.

Conscienciat i preocupat per la dràstica reducció d'exemplars d'abelles, i de les dificultats que tenen les espècies per sobreviure en entorns urbans, Margall va decidir fer la seva proposta per solucionar el problema. El projecte ha consistit a crear un rusc funcional, tradicional i amb estètica moderna que serveixi per preservar l'habitabilitat dels animals en entorns urbans. Per a la seva construcció, ha utilitzat materials ecològics i reciclables com ara el suro negre.

"El rusc que he fet funcionaria perfectament", assegura el creador, que ha estat assessorat per apicultors de la zona. "Estic molt content. M'hi vaig presentar al mes de febrer perquè estava orgullós del projecte, però no tenia expectatives. La veritat és que no m'ho esperava gens, rebre el guardó", explica.

Després de cursar els graus en enginyeria industrial i en disseny de producte a ELISAVA, l'Escola Universitària de Disseny i Engi­nyeria de Barcelona, Margall crea el projecte Melit per tancar aquesta etapa. El jurat dels premis el va valorar per "la resolució projectual ben documentada i executada" i destacaven també "la utilització innovadora de materials tradicionals i la promoció de consciència sobre una problemàtica actual: la desaparició de les abelles a les nostres ciutats".

Serviria per promoure el sector

La població d'abelles disminueix, ja sigui pels depredadors que tenen o bé per les dificultats que els suposa sobreviure a la ciutat. La seva desaparició suposaria moltes afectacions als humans, ja que són uns insectes pol·linitzadors fonamentals per als conreus. Sense aquesta feina, es reduiria la productivitat de les collites prop d'un 70%. Sense elles i la seva feina desinteressada, la flora i la fauna desapareixeria. La implantació d'un rusc d'aquestes característiques en un entorn urbà serviria, entre altres, per conscienciar la població de la importància d'aquests animals, garantir una millor alimentació de les abelles, aconseguir zones verdes i horts urbans amb més plantes, reduir la seva mortalitat i promoure la importància de l'apicultura.