El sector de la construcció creixerà aquest any un 4,8%, segons les previsions que recull un informe de l'Institut de Tecnologia de la Construcció (ITeC). L'estudi apunta que el creixement del sector es basa en el "bon moment" de l'edificació residencial, que s'espera que creixi en un 8% el 2018. El cap de departament de mercats de l'ITeC, Josep Ramon Fontana, ha assegurat que al sector de l'edificació residencial "encara li queda potencial per seguir creixent a un ritme potent sense saturar-se". Segons ha indicat Fontana, aquest sector té altes xifres de creixement perquè "partia de nivells molt baixos", d'anys en els quals "es fregava gairebé el 0% d'activitat". Ara, Fontana reconeix que "el problema són els preus". En aquest cas, però, ha apuntat que no existeix una "bombolla de producció", sinó "de preus".

Malgrat que el 2018 serà bo per a la construcció en termes de producció, el director general de l'ITeC, Francisco Diéguez, ha apuntat que l'activitat del sector "encara està bastant per sota del que seria una activitat raonable".

De cara als pròxims anys, l'informe assenyala que a partir del 2019 anirà "perdent impuls". En el 2019 es preveu que rebaixi el seu creixement en cinc dècimes respecte a l'any anterior, mentre que en el 2020 s'espera que creixi en un 3,4%.

L'estudi de l'ITeC analitza els quatre subsectors que formen part del sector de la construcció: l'edificació residencial, la no residencial, la rehabilitació i l'enginyeria civil. Segons l'informe, el primer és el que creixerà més aquest any, un 8%, mentre que l'edificació no residencial ho farà en un 4,5%, la rehabilitació en un 2% i l'enginyeria civil en gairebé un 5%.

En el cas de l'enginyeria civil, Diéguez ha dit que es troba en un "bon moment" gràcies a la proximitat de les pròximes eleccions locals. En aquesta línia, Fontana ha afegit que la previsió per a aquest subsector és "potent" en l'actualitat, però "incerta" en el futur. De fet, ha apuntat que es preveu una "baixada en l'obra local quan es produeixin les eleccions locals".

L'augment del preu dels habitatges

L'informe de l'ITeC apunta que s'ha produït un increment en els preus dels habitatges en algunes zones. Amb tot, el director general de l'ITeC ha assegurat que és "impossible" que es produeixi una bombolla immobiliària a nivell estatal, però ha reconegut que podrien "esclatar" algunes bombolles a nivell local, especialment en aquelles ciutats on la "pressió és molt alta".

En aquest sentit, Diéguez ha afirmat que el risc de les bombolles immobiliàries és que poden "dissuadir" els inversors perquè el possible esclat de la bombolla "crea incertesa" i fa que "marxin".