D'entre les possibles deduccions que els contribuents poden aplicar a la Declaració de la Renda 2017, cal posar atenció en aquelles que passen desapercebudes. I és que, mentre que els desgravaments derivats d'habitatge habitual o dels plans de pensions són coneguts, n'hi ha d'altres que es poden passar per alt en cas de desconèixer la seva aplicabilitat.

És el cas de les deduccions de la declaració de la renda derivades del pagament de quotes a sindicats i col·legis professionals. Com recull l'article 19.2 de la Llei d'IRPF "tindran la consideració de despeses deduïbles les quotes de sindicats i col·legis professionals, quan la col·legiació tingui caràcter obligatori, en la part corresponent a les finalitats essencials d'aquestes institucions, i amb el límit que reglamentari establert".

Aquestes es corresponen amb les caselles 013, 014 i 015 de la declaració, i es pot deduir un 20% de les quotes, fins a un màxim de 500 euros. No obstant això, els pagaments derivats de col·legiar-se, només seran desgravables en el cas que sigui obligatori per a exercir l'activitat professional.

Per saber quin és el percentatge de la quota a declarar, és necessari posar-se en contacte amb el sindicat o col·legi professional en qüestió i sol·licitar el certificat de tributació de l'IRPF.