En plena campanya de la Declaració de la Renda 2017, segur que hi ha moltes persones que els assalta el dubte i es pregunten: "Haig de fer-la?".

Realitzar la declaració o l'IRPF és una obligació de tot contribuent, no obstant això, existeixen certes excepcions que eximeixen de presentar el tràmit sense exposar-se a possibles sancions. El més important a tenir en compte són els ingressos, i la seva procedència.

No es té obligació de fer la renda si es guanya menys de 22.000 euros anuals. Tampoc cal fer-la, si els ingressos venen d'un sol pagador; si existeixen diferents pagaments, i la suma de les quantitats percebudes no supera en conjunt els 1.500 euros anuals; i quan els únics rendiments de treball siguin prestacions passives, com ara seria el cas de les Pensions de la Seguretat Social i de classes passives, les prestacions de plans de pensions, les assegurances col·lectives, així com qualsevol tipus de retenció aplicable que s'hagi determinat pel procediment reglamentari.

Qualsevol persona també està exempta de fer la declaració de la renda si guanya menys de 12.000 euros anuals en els casos següents: quan les rendes procedeixin de més d'un pagador i la suma de totes les quantitats percebudes superen els 1.500 euros anuals; quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exemptes; quan el pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retenir; i quan es percebin rendiments íntegres del treball subjectes a un tipus fix de retenció.

També estan exempts de fer la declaració en casos com ara quan el rendiment del patrimoni mobiliari i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte superi el límit del conjunt de 1.600 euros anuals; aquelles persones amb un límit conjunt de 1.000 euros anuals, en rendes immobiliàries imputades, rendiments de lletres del tresor i subvencions per a adquisició d'habitatges protegits o de preu taxat.

En cap cas estaran obligats a declarar, a excepció de l'efecte del previst a l'apartat següent, els contribuents que obtinguin exclusivament rendiments íntegres del treball, del capital o d'activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials d'una quantia inferior a 500 euros.

Tots aquests límits s'apliquen tant en tributació individual com en tributació conjunta. Els contribuents que percebin qualsevol altre tipus de rendes diferents de les anteriors, o bé algunes que superin els imports màxims indicats estan obligats a realitzar l'IRPF.Faig la declaració o no la faig?

"Què faig si no estic obligat a presentar l'IRPF?" és una pregunta habitual. La resposta, ara, és més fàcil que en èpoques anteriors: podeu realitzar l'esborrany a través de Renda Web per fer la vostra simulació. Repasseu el resultat: si us surt a pagar, no la presenteu, però si Hisenda us retorna diners, envieu el vostre IRPF.

Les sis deduccions que no cal oblidar

La Declaració de la Renda té, en l'apartat de deduccions, un dels seus aspectes més destacats. Gran part dels contribuents s'acullen als diferents desgravaments, tant de caràcter general com de deduccions autonòmiques. El sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda, Gestha, ha recordat recentment algunes de les deduccions que la gent sol oblidar, i de les quals es poden beneficiar:

La primera es tracta de les quotes sindicals, i les abonades als col·legis oficials en cas que la col·legiació sigui obligatòria per treballar.

La segona són les despeses en advocats per defensar-se enfront de l'empresa.

La tercera deducció són les despeses que pugui originar la mobilitat geogràfica en casos que un aturat accepti un lloc de treball el qual li obligui a canviar de residència habitual.

La quarta va relacionada amb el lloguer d'habitatge habitual per tots aquells que tinguin contractes signats amb anterioritat al dia 1 de gener del 2015, que ja s'hagin deduït abans per aquest concepte, i sempre que la seva base imposable sigui inferior a 24.107,20 euros anuals. Val recorda que, a més de la deducció estatal, algunes comunitats autònomes també tenen deduccions al lloguer amb altres requisits específics.

La cinquena són les despeses destinades a l'adquisició d'habitatge habitual per a aquells que la van comprar o van realitzar algun pagament per a la seva construcció abans de l'1 de gener de 2013, sempre que s'hagin deduït aquestes despeses en la Renda de 2012 o abans.

L'última deducció està relacionada amb les aportacions a partits polítics, que donen dret a una deducció del 20% de les quotes d'afiliació.