La UGT de Catalunya calcula que entre 4.000 i 5.000 treballadors de tot Catalunya estarien afectats per les anomenades 'falses cooperatives' del sector càrnic. En una entrevista amb l'ACN, la responsable de la secció d'alimentació de la UGT, Alícia Buil, ha dit que a Catalunya hi ha unes 45 cooperatives de treball associat i que creuen que "la pràctica totalitat són fraudulentes o duen a terme pràctiques irregulars". Tot i això, Buil ha apuntat que són xifres estimatives perquè "no hi ha cap registre oficial". El sindicat valora molt positivament l'actuació d'Inspecció de Treball a l'escorxador Le Porc Gourmet -del Grup Jorge- que ha obligat a regularitzar la situació laboral de 500 treballadors de la cooperativa Clavial, però reclama que es tingui la "mateixa celeritat" per a la resta de casos. Buil ha posat l'exemple de l'empresa lleidatana Fortune Pig -també propietat del Grup Jorge- que, segons ella, "fa servir el mateix 'modus operandi' que Le Porc Gourmet" i que van denunciar "ja fa un mes i mig".

El sindicat UGT denuncia que la "gran majoria" de les cooperatives de treball del sector carni treballen de manera "irregular o fraudulenta". Així ho ha constatat a l'ACN la responsable de la secció d'alimentació de la UGT, Alícia Buil, que considera que "més d'un 90% de les cooperatives de treball que operen a Catalunya no estan regularitzades". "Ens trobem amb casos en què actuen en frau de llei i en d'altres que no estan complint allò que marca la Llei catalana de cooperatives", ha matisat Buil.

El sindicat veu amb molta preocupació aquesta situació i creu que les sancions econòmiques a les empreses que no compleixen la llei "no resolen el problema". "Nosaltres no volem que se sancioni a les empreses, que si s'han de sancionar també s'ha de fer, però volem que el sector carni es regularitzi i que aquests treballadors passin a formar part de les empreses principals", ha dit la líder sindical. De fet, Buil creu que el problema no se soluciona "a cop d'inspecció o de sanció", tot i que considera que tampoc s'han de deixar de fer.

La UGT ha reclamat un cop més que es busqui una solució per mitjà de la Taula de Concertació del sector carni, on hi ha representades les patronals del sector i els sindicats majoritaris. "Volem que el Departament de Treball ens posi damunt la taula quantes cooperatives estan operant, quants socis cooperativistes hi ha al sector i puguem fer un estudi exhaustiu per anar regularitzant aquestes situacions", ha apuntat Buil, que denuncia que les empreses "fan servir qualsevol esquerda per no haver de complir el conveni col·lectiu".

D'altra banda, Buil ha exposat que la lluita per eradicar les 'falses cooperatives' s'ha de liderar també des de l'Estat, ja que "hi ha competències en matèria de legislació de cooperatives que corresponen al govern espanyol". De fet, Buil ha posat sobre la taula que la modificació de la Llei de cooperatives que ha fet Catalunya "per donar més garanties als socis cooperativistes" no s'ha fet a d'altres comunitats autònomes i això ha provocat que "una empresa eradicada a Catalunya, en comptes de fer servir una cooperativa catalana pugui fer servir una altra cooperativa de l'Estat".

La UGT creu que la solució definitiva s'ha de portar a la mesa negociadora del conveni col·lectiu del sector càrnic i considera que "l'Estat s'ha de mullar i ha de fer un pas endavant en la modificació de la Llei de cooperatives i totes les comunitats autònomes han d'anar en la mateixa línia". A més, Buil ha alertat que a hores d'ara el fenomen de les 'falses cooperatives' està molt arrelat al sector carni, però assegura que ja s'estan donant casos a d'altres sectors com el de serveis o de transports.

Satisfacció pel cas de Le Porc Gorument, però "mateixa celeritat" per a la resta

La UGT també s'ha felicitat per la resolució adoptada per Inspecció de Treball en què obliga a la cooperativa càrnia Clavial, que aporta 500 treballadors a l'escorxador Le Porc Gorumet -propietat del Grup Jorge-, a regularitzar la seva situació. De fet, Treball ha obligat a inscriure al règim general els 500 treballadors de la cooperativa de treball associat Clavial.

Buil ha celebrat també la "celeritat" en què s'ha dut a terme aquesta operació i exigeix a Treball que es resolguin "amb la mateixa pressa" la resta de casos que hi ha a Catalunya. De fet, la responsable de la secció d'alimentació de la UGT ha explicat que el mateix Grup Jorge té a Lleida una empresa que es diu Fortune Pig -que treballa amb la cooperativa TAIC-, que "duu a terme el mateix 'modus operandi' que Le Porc Gourmet". "Vam posar la denúncia fa un mes i mig i reclamem la mateixa celeritat perquè els treballadors estan en la mateixa situació de precarietat", ha dit.

Altres casos que ha posat sobre la taula la UGT són el de l'empresa Milsa de Lleida, que opera amb la cooperativa Servicarne. Buil ha lamentat que aquest cas els dol especialment perquè "en molts pocs anys l'empresa ha passat de tenir un 30% de cooperativistes i un 70% de treballadors en plantilla, a ser a la inversa". "Hi ha hagut un traspàs de treballadors fixes a cooperativistes sense cap altre sentit més enllà de l'avarícia de les empreses de tenir més guanys a costa de la degradació dels llocs de feina".

Buil ha lamentat que la situació que pateixen els cooperativistes del sector carni és una "degradació per a la societat". "Estem fent treballadors pobres, sense drets i sense cap tipus de garanties", ha denunciat la representant sindical, que assegura que aquestes persones "no tenen cap mena de regulació laboral".