El Banc Santander, CaixaBank i Bankia reclamen a l'Estat els 1.350 milions d'euros que van aportar per facilitar el tancament del magatzem submarí de gas Castor i que el Govern es va comprometre a tornar en 30 anys, "més els danys causats".

Les tres entitats han formulat avui davant el Govern una "reclamació de responsabilitat de l'Estat legislador" en la qual sol·liciten la devolució dels diners aportats, segons han informat a Efe fonts jurídiques.

La reclamació arriba després que el Tribunal Constitucional declarés nuls diversos articles del reial decret-llei que va permetre a Escal UGS, empresa controlada per ACS, cobrar una indemnització per la paralització del magatzem de gas.

Els bancs entenen que aquesta decisió judicial no ha d'ocasionar cap pèrdua a qui ha finançat els poders públics per facilitar una mesura d'interès general.

Si no fos així, argumenten, el poder públic es beneficiaria de la inconstitucionalitat a costa de les entitats.

Les entitats recorden que van desemborsar més de 1.350 milions per finançar el tancament del magatzem de gas natural Castor, després que una sèrie de sismes despertessin alarma social entre els veïns de les províncies de Castelló i Tarragona.

L'Estat necessitava aquest import per liquidar amb l'empresa concessionària les inversions realitzades a Castor i el Govern amb José Manuel Soria al capdavant de la cartera d'Indústria va aprovar el reial decret-llei amb el qual va extingir la concessió, "va hibernar" la instal·lació i va regular la compensació a l'antiga concessionària.

D'aquesta manera es podia indemnitzar Escal UGS amb 1.350 milions amb càrrec al sistema gasista, és a dir, a través de la factura del gas, cosa que el Constitucional va anul·lar parcialment a final de 2017.

Després d'aquesta decisió judicial es van deixar d'abonar els pagaments a Enagás per manteniment de la instal·lació i als bancs, als quals el gestor tècnic va transferir els drets de cobrament.

Per això ara Santander, CaixaBank i Bankia reclamen els seus diners i ofereixen al Govern arribar a un acord que permeti fer la devolució d'una manera flexible, a fi d'evitar un greu impacte en els comptes de l'Estat o en els consumidors gasistes.

Les tres entitats han ofert que l'Estat torni els diners de manera gradual en els mateixos termes i condicions previstes de tipus d'interès i termini, i no de forma imminent.

Després de la declaració d'inconstitucionalitat de diversos articles del reial decret-llei del 2014 que va permetre a Escal UGS cobrar la indemnització per la paralització del magatzem de gas, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va deixar de reemborsar allò finançat per Santander, CaixaBank i Bankia.

Amb aquesta decisió del Tribunal Constitucional i la subsegüent decisió del Govern de no adoptar cap mesura compensatòria, es va produir una situació "certament anòmala", adverteixen els bancs.

El deute que l'Estat tenia amb la concessionària es va pagar pels bancs amb el compromís que recuperarien aquest import amb interessos en 30 anys i el Tribunal Constitucional va anul·lar el reial decret-llei en el qual es recollia aquesta compensació únicament perquè el Govern va usar indegudament la figura del reial decret-llei.

No obstant això, malgrat aquests dos fets, l'Executiu entén que el deute que tenia l'Estat amb la concessionària està pagada i creu que no ha d'adoptar cap mesura per compensar, d'una o altra manera, a Santander, CaixaBank i Bankia.