L'any 2009, milers de treballadors de 10 províncies de la Xina van haver de deixar les seues cases, en zones rurals per a acudir a treballar a les ciutats. Un moment crucial en la vida dels seus familiars, i sobretot els seus fills menors, que des de la multinacional per a la qual treballaven, amb seu en Regne Unit, van decidir atallar amb la creació de 'targetes de l'amor'. Amb saldo per a fer telefonades, els empleats van poder posar-se en contacte amb els seus fills per a mantindre una comunicació fluïda a través d'estes targetes telefòniques.

A pesar que en els últims temps les empreses han incorporat accions que busquen millorar la infància, la veritat és que encara existixen manques en certs aspectes. A la fi del passat any, UNICEF Comité Espanyol instava les empreses a incorporar els xiquets a les seues estratègies de RSC, i els demanava pensar en a la infància com un grup d'interés més, en considerar que estes juguen un paper important a l'hora de garantir que es complisquen els drets dels xiquets.

Protegir els drets dels xiquets

En el document 'Drets del Xiquet i Principios Empresariales', realitzat conjuntament per UNICEF, Save The Children i The Global Compact, es detallen els deu compromisos que tota empresa pot incorporar per a protegir els drets dels xiquets.

En este informe, s'assegura que "la responsabilitat de les empreses cap als xiquets s'ha centrat en el treball infantil, però són diverses les formes en les quals les indústries poden afectar-los. Això inclou l'impacte de totes les seues operacions empresarials: els seus productes, servicis, mètodes de màrqueting i pràctiques de distribució, així com les seues relacions amb els governs nacionals i locals, i la seua inversió en comunitats locals".

Els menors són part interessada per a les empreses quant a que són usuaris futurs dels seus productes, a més de fills de treballadors o clients actuals. "Recolzar als empleats en el seu paper com a pares i cuidadors, fomentar l'ocupació dels jóvens i generar talent són alguns dels passos que les empreses poden donar. Considerar com els productes i servicis poden ajustar-se millor a les necessitats infantils també pot ser una font d'innovació i creació de nous mercats", resa l'informe.

Empreses compromeses

Són moltes les corporacions que s'han llançat el món de la responsabilitat social, tant a Espanya, com en la resta d'Europa. Un exemple d'això és el grup italià Tall Diretto, companyia asseguradora especialitzada en la prestació de servicis mèdics, que destina un 1% dels seus beneficis cada any a organitzacions que s'encarreguen de prestar assistència als xiquets més desfavorits en hospitals d'Itàlia i Angola.

No és l'única. La companyia austríaca Dorf-Installateur, especialitzada en la instal·lació d'equips sanitaris i sistemes de calefacció, és un exemple de responsabilitat social en el seu país en general, i també amb actuacions concretes en l'àmbit infantil, ja que participa i impulsa projectes de formació per a xiquets i xiquetes amb discapacitat, com el col·legi Schulheim Mäder.

A Espanya, per un altre costat, el director general de la marca Nestlé, Laurent Dereux, va anunciar el passat any que donarà suport la difusió dels projectes per a la infància de Creu Roja. Des de La Caixa també col·laboren amb els xiquets des de la seua coneguda Obra Social, que tenen com a objectiu trencar el cercle de la pobresa que, en ocasions, es transmet de pares a fills a través de la integració social, l'educació i la millore d'oportunitats.

Des de l'impacte mediambiental de les indústries fins a la sexualización dels xiquets en campanyes publicitàries, a través de les ONG integren les activitats de les multinacionals en la infància. Garantir la seguretat dels xiquets, promoure i respectar els seus drets, contribuir a l'eradicació del treball infantil, garantir que els productes complisquen la seguretat, utilitzar màrqueting i publicitat que els respecte, ajudar a protegir els afectats per situacions d'emergència i treballar de manera conjunta en comunitat i amb el Govern, són els punts fonamentals per a aconseguir una perfecta RSC amb la infància.