El ministre de Finances irlandès, Pascal Donohoe, ha anunciat aquest dilluns a la tarda que retirarà en nom de Philip Lane la candidatura a la vicepresidència del Banc Central Europeu. Amb la seva retirada, el governador del Banc Central d'Irlanda deixa via lliure al ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, l'altre únic candidat a ocupar la plaça a Frankfurt.

"És en l'interès del BCE que la decisió es prengui per consens", ha dit Donohoe en declaracions als periodistes just abans d'entrar a la reunió amb els seus homòlegs europeus, que aquesta tarda havien de votar quin dels dos candidats recomanaven pel seient al BCE. L'irlandès ha assegurat també que De Guindos "farà una feina excel·lent si és escollit". Previsiblement, l'Eurogrup proposarà aquest dilluns el ministre espanyol d'Economia com a vicepresident del l'entitat bancària. Tot i que la posició al BCE està pràcticament garantida, el candidat encara ha de passar alguns filtres burocràtics. L'Ecofin adoptarà dimarts una decisió formal sobre el candidat i l'elevarà al Consell Europeu, que tindrà l'última paraula després de consultar les opinions de l'Eurocambra i del BCE.

El perfil marcadament polític de De Guindos va provocar la setmana passada el rebuig de la majoria de grups del Parlament, que van mostrar-se partidaris de Lane després que tant ell com De Guindos compareguessin davant del Comitè d'Afers Econòmics. En un comunicat el president del comitè Roberto Gualtieri va afirmar que "la majoria de grups polítics van considerar el governador Lane més convincent". A més, va remarcar que alguns partits "van expressar reserves sobre el nomenament del ministre De Guindos". Els eurodiputats també van lamentar que no es presentés cap dona candidata pel càrrec, tal com s'havia demanat des de la cambra.

Datos del elemento