El fons xinès Orient Hontai Capital ha adquirit el 53,5% del capital d'Imagina, la productora audiovisual sorgida de la fusió de Mediapro i Globomedia, per 1.016 milions d'euros, segons ha anunciat l'empresa catalana aquest divendres en un comunicat.

El primer grup xinès de capital privat ha comprat les participacions de Torreal (22,5%), Televisa (19%) i Mediavideo (12%), sumant en total el 53,5%, i aquesta transacció situa el valor corporatiu d'Imagina en 1.900 milions d'euros.

La resta d'accionistes --Grup WPP (22,5%) i dos dels socis fundadors, Tatxo Benet (12%) i Jaume Roures (12%)-- mantenen la seva participació en la companyia, i l'acord garanteix que la direcció del grup no experimentarà cap canvi i seguirà en mans de Roures i Benet.

Segons Imagina, la decisió de determinats accionistes de vendre la seva participació ha generat un gran interès al mercat internacional, i inicialment es van analitzar una dotzena de propostes presentades per inversors internacionals, i ha assegurat que l'elecció final d'Orient Hontai Capital "generarà sinergies clares i interessos convergents".

Els socis gestors del grup, Tatxo Benet i Jaume Roures, han destacat que l'operació suposa per a Imagina un augment significatiu de la seva capacitat competitiva als seus mercats tradicionals d'Espanya i Europa, i confirma la confiança dels mercats en el seu model de negoci i la seva estratègia de creixement.

Creixement a la Xina

Així mateix, l'acord proporcionarà al grup accés a un mercat emergent com a la Xina i l'avantatge d'accedir a aquest país de la mà "d'un soci tan important com Orient Hontai Capital".

Segons Roures i Benet, les tres àrees principals d'activitat d'Imagina (drets, continguts i serveis audiovisuals) tenen "excel·lents perspectives" de consolidació i creixement a Espanya, Europa i Amèrica i de creixement a la Xina i el mercat asiàtic en general.

El conseller delegat d'Orient Hontai Capital, Tony Dt., ha assegurat que aquesta decisió és un "pas crucial" en l'expansió internacional del fons xinès, i ha manifestat que confien en el potencial i les perspectives d'Imagina i en el sector de la tecnologia de nous mitjans en el seu conjunt.

Ha indicat que l'adquisició de la companyia catalana no només els permetrà introduir tecnologia avançada de producció audiovisual a la Xina, sinó que també obre noves perspectives d'intercanvi i cooperació entre el gegant asiàtic, Espanya i Llatinoamèrica en camps com el de continguts, cultura i esports.

Segon trimestre

La transacció està subjecta a l'obtenció de permisos regulatoris i es preveu que pugui tancar-se en el segon trimestre d'aquest any.

Citibank i Lazard han actuat com a assessors financers d'Imagina, i Deutsche Bank i GBS Finances ho han fet per Orient Hontai Capital, mentre que Deutsche Bank, Citibank i Goldman Sachs han estat els bancs financers de la transacció.

Quant a les assessories jurídica, financera i fiscal, l'equip legal d'Eneko Belausteguigoitia i EY han assessorat a l'empresa catalana, mentre que Freshfields i KPMG Advisory la Xina han assessorat al fons xinès.

Imagina compta amb 45 centres en 28 països i una plantilla de 6.500 persones, i és un dels líders del sector audiovisual europeu, amb un volum de negoci de 1.540 milions d'euros el 2016.