La IGP Poma de Girona ha aconseguit ampliar les seves exportacions i sumar nous mercats on comercialitzar el seu producte. Així, de les 80.000 tones de pomes que produeixen cada any, n´exporten entre un 25% i un 30% segons la producció que aconsegueixen o les condicions climàtiques de la temporada. D´entre aquests nous mercats destaquen Israel, Sri Lanka, Canadà, països del Golf i la zona d´Amèrica Llatina, on pel fet de situar-se a l´hemisferi sud la temporada de la poma s´inicia amb 6 mesos de diferència.

Per tal de donar a conèixer el producte gironí al mercat exterior, aquests dies les tres empreses que integren la IGP -Giropoma Costa Brava, Frutícola Empordà i Girona Fruits- es troben a Berlín, on se celebra la fira Fruit Logística, considerada líder mundial en el sector de la fruita i les hortalisses. Aquesta va començar dimecres 7 i tancarà les portes aquest mateix divendres. Després de 26 edicions, enguany la mostra alemanya espera reunir més de 75.000 visitants professionals de 130 països diferents i uns 3.100 expositors de més de 80 països.

La participació en la fira facilitarà a la IGP Poma de Girona, primera del sector d´aquesta fruita de la península Ibèrica, millorar el seu posicionament en el mercat exterior i aconseguir nous contactes comercials. Segons ha confessat el president de Poma de Girona, Llorenç Frigola, l´interès pel producte gironí ha augmentat un 10% aquest any i països com l´Índia estan mostrant simpaties per a futures importacions.

A banda de potenciar l´exportació, Frigola té clar que un dels reptes és aconseguir que el seu producte, estigui més present en el mercat espanyol. Segons explica, el problema és que el 50% de les pomes que es consumeixen a l´Estat provenen de països estrangers, principalment del nord d´Itàlia i de França, pel que lamenta que no es potenciï suficient el producte de proximitat.

Les tres empreses gironines han viatjat fins a Berlín sota la marca Catalunya i acompanyades de deu empreses catalanes més que s´ocupen de la producció i comercialització de la poma. La visita ha estat organitzada pel Departament d´Agricultura de la Generalitat, a través de l´empresa pública PRODECA, pel que també hi participa el director general d´Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol.

Sobre la IGP Poma de Girona

Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la que s´agrupen tres empreses que s´ocupen de la comercialització de la poma: Girona Fruits SCCL (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb 79 socis productors que representen un total de 1.700 hectàrees productives distribuïdes entre el Baix Empordà, l´Alt Empordà, La Selva i el Gironès. Poma de Girona cultiva cinc varietats entre les quals trobem Gala, Golden, Fuji, Red Delicious i Granny Smith.

La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixen d´un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està mundialment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.