Renfe llançarà en 2019 un nou servei AVE sota cost, amb preus entre un 20% i un 25% inferiors als actuals, i 'intel·ligent', que es denominarà EVA i amb el qual pretén atraure nous viatgers, especialment als joves. Així ho ha anunciat aquest dimarts el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que assegura que el nou servei d'AVE començarà a circular per la línia Madrid-Barcelona i tindrà el Prat de Llobregat com a centre d'operacions.

Renfe preveu iniciar aquest AVE companyia de baix cost amb una oferta de cinc freqüències diàries per sentit i transportar així 1,05 milions de passatgers anuals. D'ells, 400.000 viatgers arribaran del cotxe i 250.000 seran fruit de la nova mobilitat que generi el propi servei.

Els viatgers qualifiquen amb una mitjana de 8,07 sobre 10 el servei de l'alta velocitat, el 53% dels passatgers són homes i un 47% dones, i els dies amb major nombre d'usuaris són els divendres i els dilluns. Renfe ofereix 11 serveis diaris i els caps de setmana duplica la composició dels trens.

D'altra banda i pel que fa a la velocitat mitjana dels trens, lluny queden ja els 99 km / hora dels vells Talgo que cobrien la ruta fa 25 anys (1986). Avui la velocitat mitjana de l'AVE amb Madrid és de 226 km / hora, el tercer més ràpid d'Espanya després dels Madrid-Barcelona (248 km / hora) i Madrid-València (231 km / hora). El Madrid-Sevilla està en els 201 km / hora i el Madrid-Màlaga en els 220 km / h. La velocitat mitjana de l'AVE a Espanya és de 222 km / hora. Al Japó de 218 km / hora ia França de 216 km / hora.

Renfe ha decidit posar en marxa el segon lot dels dos en què es va dividir el contracte de subministrament i manteniment de trenta nous trens AVE que la companyia ferroviària va adjudicar a Talgo al novembre de 2016.

El conjunt de la comanda de trenta trens suposarà una inversió total de 1.300 milions d'euros, dels quals uns 500 milions corresponen al segon lot. Segons el que estableix el contracte, la companyia ferroviària començarà a rebre els trens del primer lot en una mica més de tres anys (38 mesos) des de la signatura del mateix.

Amb la incorporació d'aquests trenta nous trens, Renfe elevarà en un 33% la seva actual parc mòbil d'AVE, integrat per 89 unitats, que inclou els trens AVE que es van comprar a Alstom per a l'AVE més veterà, el Madrid-Sevilla, que precisament aquest divendres celebra el seu 25 aniversari, unitats que, renovades, encara circulen entre Alacant i Madrid.

En el cas de la comanda de 30 nous trens que subministrarà Talgo, que va constituir el primer contracte de material ferroviari de l'última dècada, no es destinarà a línies concretes, sinó que Renfe els faran servir en funció de les seves necessitats. Està previst que algun d'aquests trens substitueixi els «vells» Alstom que circulen al corredor Alacant-Atocha.