Cada vegada amb més freqüència els comerços tradicionals de la ciutat i d’arreu opten per afegir en el si de les seves empreses un servei addicional. Es tracta del comerç electrònic.

Aquesta nova distribució permet que els usuaris puguin adquirir els productes còmodament des de casa seva, sense perdre les garanties de qualitat que s’ofereixen a la botiga física, amb més varietat de productes per escollir i amb més marge horari ja que les webs sempre estan obertes.

David Carvajal, tècnic de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Figueres, apunta que “la qüestió del comerç electrònic, a diferència del que pugui pensar la gent, no és emprat només per les grans superfícies. No és una cosa tan allunyada.”

Tot i no tenir xifres exactes dels comerços de la ciutat de Figueres, es podria dir que d’un 8 a un 10% d’aquestes empreses disposen d’un servei de venda en línia.

No s’ha d’oblidar que, actualment, les pàgines web són la carta de presentació de les empreses. Molts propietaris d’establiments figuerencs coincideixen en el fet que, encara que no tinguin un volum gaire important de vendes a través de les respectives plataformes virtuals, tenir una web amb el catàleg de productes i la possibilitat de vendre’ls en línia és un plus a l’hora de captar clients de cara a aquestes festes de Nadal.

Alchimia, una de les empreses amb més comerç en línia

En Ramon Camps, corresponsable del grup, destaca que el 90% de les seves vendes respon a les que es fan en línia i que els seus clients valoren la discreció i les promocions exclusives que els aporta aquest tipus de compra.

Què en diuen els comerciants?

Albert Alemany

Empresa: Alter Ego

“Tenim aproximadament un 5-10% en venda per internet, i ho fem a través d’una plataforma d’ecommerce. Aquest servei és molt pràctic per al client ja que pot rebre la compra en 24 h”

Lluís de Anguera

Empresa: Estanc Marín

“De moment no fem vendes a través d’internet. De cara al 2018-2019 volem oferir un servei de venda de loteria i de catximbes en línia, però això requereix una gran inversió de capital”

Carles Monfort

Empres: Monfort

“A la botiga de joguines no fem venda en línia. De totes maneres, estem preparant una nova web per a la botiga de pirotècnica per iniciar-nos en aquest món”

Carme Roig

Empresa: Ceres Roura

“Nosaltres no venem per internet perquè ho entendríem com a un acte de competència deslleial als nostres clients potencials, que són botigues, gardens, supermercats, etc.”

Enric Torrent

Empresa: Farmàcia Torrent

“Les vendes corresponents al comerç electrònic són menys de l’1 per cent del total. Potser és perquè, a través de la web, no podem vendre medicaments sinó només parafarmàcia”