Espanya i França reclamaran una indemnització a ACS (propietat de Florentino Pérez) i a la mercantil gal·la Eiffage per la fallida de la seva empresa conjunta TP Ferro, que gestionava la connexió ferroviària d'Alta Velocitat (AVE) entre Figueres i Perpinyà, i que va haver de ser rescatada pels governs dels dos països al desembre del 2016. Espanya i França van signar el passat 19 de desembre a París el conveni per a l'explotació i manteniment d'aquest tram de l'AVE durant quatre anys, prorrogables per un període de dos més.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va destacar ahir, després d'una reunió amb la ministra francesa de Transports, Elisabeth Borne, "la magnífica disposició" del Govern del país veí «a donar solució» a la connexió entre Figueres i Perpinyà, que ha permès que una situació associada a l'empresa que estava gestionant aquesta infraestructura "no s'hagi traduït en un problema cap a l'usuari".

El ministre va agrair a l'Administració gal·la haver estat "àgil i molt col·laboradora", la qual cosa ha permès que, "en aquests moments del que estiguem parlant, és de quina serà la reclamació que els dos països fem a l'empresa en concepte d'indemnització per la situació generada".

Un assumpte complicat

De la Serna va explicar que no és un assumpte senzill, ja que hi ha diversos procediments arbitrals en el que té a veure amb TP Ferro, -empresa ferroviària hispanofrancesa integrada al 50% per Eiffage i ACS, i amb seu al municipi de Llers-, però va subratllat que hi ha una coincidència "absoluta" en el posicionament de França i Espanya.

El titular de Foment va afegir que tots dos governs treballen de forma coordinada en aquest assumpte i que es reuniran de nou el pròxim 14 de setembre per avançar en el que pot ser el següent pas a fer.

Està previst que els serveis jurídics dels dos països puguin abordar aquest tema a curt termini perquè el pagament ha de fer-se al 50% per a cada Estat, va precisar.

Incompliment del contracte

De la Serna va recordar, també, que Espanya i França consideren que no correspon una indemnització a l'empresa per incompliment del contracte, per la qual cosa no s'escau realitzar cap pagament reclamat per l'administrador concursal.

La seva homòloga francesa també es va congratular que els dos països hagin aconseguit conjuntament evitar que la fallida de TP Ferro tingués un impacte en el tràfic de passatgers i mercaderies, i assegurar la continuïtat de l'explotació d'aquest tram de la línia ferroviària.

Demanda de l'empresa

Si els dos estats consideren que l'empresa ha de pagar una indemnització pel fracàs en la gestió d'aquest tram d'alta velocitat, l'empresa TPFerro creu tot el contrari i pensa que ha de ser ella la indemnitzada. El novembre de l'any passat, la societat va presentar una demanda per reclamar compensacions als Estats espanyol i francès per la fallida de la companyia. En aquella ocasió reclamaven a Madrid 293 milions d'euros per no complir les previsions de trànsit mínimes per garantir la viabilitat de la concessió al tram transfronterer.

Aquesta ja era la tercera demanda que presentava l'empresa en un tribunal d'arbitratge internacional i es va afegir a dues més que ACS ja va interposar anteriorment, que incloïen reclamacions de 390 milions d'euros cadascuna. Tant ACS com la constructora francesa Effiage (propietària de l'altre 50% de TP Ferro) reclamaven a ambdós països que prenguin "immediatament les mesures necessàries per resoldre diferents deficiències, carències i errors tècnics i operatius del sistema ferroviari, i que s'indemnitzi el perjudici financer sofert".