A Catalunya hi ha 383.000 persones en situació de pobresa tot i tenir una feina, el que representa un 12% de les persones treballadores. Això significa que tenen uns ingressos nets anuals per sota dels 10.054 euros, és a dir, uns 840 euros mensuals. És el que s’extreu d’un informe presentat aquest dimarts pel sindicat Comissions Obreres (CCOO), que també apunta que la qualitat del treball ha empitjorat des del 2008 fins al 2016, el període analitzat en l’estudi. “La fase expansiva no es tradueix en millores estructurals”, ha lamentat Ricard Bellera, secretari de Treball, Economia i Estudis del sindicat, en referència a la millora de les xifres de l’atur, que el 2016 va ser del 14,9%.

Segons ha explicat CCOO, la precarietat laboral s’expressa en les xifres de temporalitat i parcialitat. El treball temporal ha crescut un 3,2%, i la taxa de temporalitat al conjunt del territori se situa en un 21,8%, més de set punts per sobre la mitjana de la Unió Europea. En la mateixa línia, la taxa de parcialitat s’ha elevat fins al 14,2%, mentre que el treball ha temps complet ha caigut un 11%. “S’ha d’obrir un debat públic sobre la millora del treball”, ha dit Bellera.

En aquest aspecte, l’informe destaca la diferència entre sexes, ja que la parcialitat afecta un 21,6% de les dones treballadores per un 7,8% dels homes. Aquest biaix de gènere també es manifesta en les dades de població aturada, que des del 2008 ha crescut un 0,3% entre els homes davant d'un augment del 47,3% entre les dones.

La responsable de mercat de treball i polítiques d’ocupació de CCOO, Romina Garcia, ha explicat que en més de la meitat dels casos la parcialitat és involuntària, i en concret afecta a 256.000 persones. Un altre element que explica la precarietat és la sobrequalificació en el lloc de treball, que pateixen unes 457.000 persones ocupades, fet que mostra “una manca de concordança entre oferta i demanda”.

Menys prestacions

Més enllà del mercat laboral, l’informe posa de relleu que hi ha 95.000 habitatges sense ingressos laborals, que suposa un increment del 41,7% des del 2008. També remarca que la taxa de persones en risc de pobresa i exclusió social ha baixat 2,3 punts percentuals des del 2013. Tot i això, Garcia ha rebaixat el pes d’aquesta dada, ja que “l’índex de referència també ha disminuït”.

Per últim, l’estudi subratlla que la desprotecció laboral ha anat en augment, amb un 70% de persones desocupades que no cap tipus de prestació. Això ha anat acompanyat d’una reducció d’un 40,7% de les despesa en prestacions.

Per tot això, Garcia ha conclòs que el mercat de treball és “deteriorat, precari i incapaç de generar ocupació de qualitat”. Amb tot, l’informe fa algunes recomanacions, i aposta per la indústria com a sector clau on generar ocupació i crear valor afegit, alhora que destaca “l’èxit” de la Renda Garantida. Finalment, Ricard Bellera ha parlat de la necessitat d’augmentar la negociació col·lectiva i el salari mínim interprofessional.