L'empresari Domènec Espadalé no optarà a la reelecció com a president de la Cambra de Comerç de Girona. Tot i que el decret llei que ha aprovat el Govern aquest dimarts li permetria afrontar un tercer mandat, Espadalé assegura que és moment de "deixar pas" i que "entri gent nova i amb il·lusió". De fet, recorda que ell sempre havia mantingut la intenció d'estar-se vuit anys al càrrec, però que les circumstàncies han fet que ja en porti gairebé dotze (perquè les eleccions a les cambres porten paralitzades des del 2014). Espadalé, que té una empresa de transports a la Garrotxa, va accedir a la presidència de la Cambra de Girona el juny del 2006. A ell li ha tocat afrontar els anys de crisi i, sobretot, les conseqüències de la fi de les quotes obligatòries que pagaven les empreses (i que van suposar passar de tenir un pressupost de 4,5 MEUR a veure'l reduït fins als 1,6). Ara, per primer cop després d'anys de pèrdues, el 2016 s'ha pogut tancar amb beneficis.

Domènec Espadalé va accedir a la presidència de la Cambra de Comerç de Girona el 22 de juny del 2006 i quatre anys més tard va tornar a ser reelegit. La paralització del procés electoral a les Cambres de Comerç, l'any 2014, ha fet que allargués el segon mandat.

Ara, el decret llei que ha aprovat el Govern aquest dimarts li permetria, si volgués, optar a una tercera reelecció. De fet, tot i que el decret rebaixa de tres a dos el número màxim de mandats, ell entra dins l'excepció (perquè a aquells que portin a la presidència dos mandats consecutius, se'ls permet tornar a presentar-se).

Espadalé, però, ja té clar que no es presentarà. De fet, ja avança que quan hi hagi eleccions -que ell situa a la primavera de l'any vinent- portarà dotze anys al càrrec (que és com si ja hagués fet el tercer mandat). "El que convé ara és que entri gent jove i amb il·lusió; tinc claríssim que no vull continuar i, a més, també em noto desgastat per l'edat", subratlla.

A ell, però, no li han tocat mandats fàcils. De fet, el seu temps al capdavant de la Cambra de Comerç de Girona ha vingut marcat per la crisi econòmica i la supressió de les quotes obligatòries per a les empreses (que l'executiu de Zapatero va aprovar a finals del 2010). "Jo he viscut la part bona, perquè abans de ser president ja formava part del ple, però també la dolenta; aquests anys han estat els pitjors", admet Domènec Espadalé.

Per primer any, en positiu

El president explica que la fi de les quotes obligatòries va suposar un sotrac per als ingressos de les cambres. "A la de Girona, vam passar de tenir un pressupost de 4,5 MEUR a tenir-lo d'1,6, i durant aquests anys, de 42 treballadors hem passat a la meitat", diu Espadalé.

El president recorda com la davallada de recursos va obligar la Cambra a reinventar-se i que ara, després d'anys de pèrdues, han pogut tancar el 2016 en positiu (amb uns beneficis d'uns 30.000 euros i escaig). "Això m'anima, perquè plego deixant la Cambra de Comerç amb resultats positius", afirma Espadalé.

Per últim, Espadalé també aplaudeix que el nou decret llei que ha aprovat el Govern també inclogui algunes de les novetats que s'incorporaran a la futura Llei de Cambres de Catalunya. El president explica que s'ha arribat a un acord "de consens" amb la Generalitat perquè la normativa tiri endavant i es pugui aprovar al Parlament de Catalunya.

Empresari del transport

Nascut l'11 de gener del 1941 a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), Espadalé és perit mercantil i sempre ha estat vinculat al sector del transport. Dirigeix l'empresa familiar Transports Minguet d'Olot, de la qual pertany a la tercera generació.

Com a president de la Cambra de Comerç, també forma part de l'AGI (l'associació que treballa per impulsar l'aeroport de Girona) i del Patronat de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi). A més, és vicepresident del Consell de Cambres de Catalunya. Domènec Espadalé també forma part del consell de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'empresa pública Cimalsa.