La collita de cirera a l'Alt Empordà enfila la recta final amb millors perspectives que l'any passat. La climatologia ha estat favorable perquè hi ha hagut sol i poca pluja. El president de l'associació Amics de Llers, Cultura i Esbarjo, Joan Sagué, ha explicat que això ha fet que les cireres siguin més dolces que altres anys i que estiguin menys afectades per insectes que les poden malmetre, com la mosca Suzukii. "Són mosques que treballen més amb la humitat i aquest any n'hi ha hagut menys", detalla Sagué. Aquest diumenge, Llers celebra la seva tradicional Fira de la Cirera. Preveuen vendre uns 5.000 quilos d'aquesta fruita durant una jornada plena d'activitats i que té com a plat fort el dinar popular per a 700 persones.

La del 2017 serà una bona collita de cireres per a l'Alt Empordà. L'any passat, la climatologia no va ser favorable i va proliferar la presència d'insectes (sobretot la mosca Suzukii) que van malmetre bona part de la fruita. Alguns productors, van arribar a perdre quasi tota la cirera.

Segons explica Sagué, la presència d'aquests insectes augmenta amb la humitat i la pluja. "Hem tingut poca pluja i bones temperatures durant pràcticament tot el maig i el juny", ha exposat. Aquest tipus de mosca, afegeix, "pica" la cirera i hi pon ous, que s'acaben transformant en cucs que fan malbé la fruita per al consum.

"Quan posem les cireres en caixes, hem de mirar bé que estiguin en l'estat òptim, però podem assegurar que no hi ha cap problema amb les cireres que venem a Llers", ha afegit Sagué. Llers organitza, des de fa 23 anys, una fira de la cirera. Es tracta d'una jornada festiva amb diverses activitats durant la qual venen "la fruita més preuada" per al poble, la cirera. Aquest any, esperen vendre'n 5.000 quilos.

No és l'única fira que es fa a l'Alt Empordà relacionada amb la fruita. El primer cap de setmana de juny va ser la de Terrades. "Ens serveix per potenciar el poble de Llers i donar a conèixer una fruita que és molt preuada i que es cultiva a casa nostra", ha detallat Sagué.

A banda de la venda de fruita, també organitzen un dinar de germanor. Hi ha taula parada per a 700 persones. A més, hi ha grallers, paradetes, trobades de puntaires i l'exposició 'El jardí de l'avi cirera'.