La crisi del Banc Popular ha despertat una profunda inquietud en els seus clients. Les fortes caigudes borsàries de l'entitat, les accions de les quals han caigut de manera severa en l'Ibex, han provocat una forta preocupació entre els seus dipositants. No obstant, la compra de l'entitat per part del Banc Santander s'ha desenvolupat "en llaures a garantitzar la seguretat dels dipositants del Popular".

Estan segurs tots els estalvis en els comptes corrents?

Tots aquells clients amb comptes i dipòsits de fins a 100.000 euros tenen assegurat els seus diners, ja que el Popular complia amb els requisits regulatoris de liquiditat i de ràtio de cobertura abans fins i tot d'aquesta operació de compra. A més, el Fons de Garantia de Dipòsits, finançat per les entitats d'estalvi i el Banc d'Espanya, cobreix les pèrdues dels dipositants en cas d'insolvència per valor també de fins a 100.000 euros per titular i entitat.

Què ocorre amb els accionistes?

L'absorció per part del Santander suposa que "s'han amortitzat íntegrament les accions del Banc Popular que hi havia en circulació al tancament d'ahir", la qual cosa significa que els accionistes ja no posseeixen aquestes accions i perden el 100% de la seva inversió. Són els grans damnificats de l'operació de compra.

Què passa amb els plans de pensions?

Els clients que tinguin contractats els seus plans de pensions en el Popular no es veuran arrossegats per aquesta crisi, ja que les quantitats invertides figuren fora del balanç de l'entitat. No obstant això, si s'han contractat productes com a fons d'inversió que depenen d'accions o deute del propi banc, en aquest supòsit sí és possible sofrir una depreciació dels mateixos, ja que les accions han estat amortitzades.

Les hipoteques es veuran afectades?

Els clients amb crèdits i préstecs hipotecaris amb el Banc Popular tenen l'obligació de seguir abonant les seves quotes de manera regular. El previsible és que el client haurà de saldar ara el seu finançament pendent amb el Santander.