Ceres Roura, dedicada a la fabricació i disseny d'espelmes amb seu a Figueres, va tancar el 2016 amb una facturació de 9,6 milions d'euros (MEUR) el que representa un 6% més que l'any anterior. La firma acaba d'obrir mercat al Líban, l'Aràbia Saudita, Israel i Jordània i confia ampliar les vendes a Europa i els EUA. A nivell d'inversió, l'empresa té previst per aquest any destinar més de 350.000 euros en la posada en marxa de noves línies de producció i en la renovació del 'packaging' de les diferents gammes de producte. Aquestes millores han de servir per afrontar l'augment de les exportacions que es preveu per aquest any. La firma fabrica uns 25 milions d'unitats a l'any i exporta un 20% del que produeix.

L'empresa figuerenca especialitzada en el disseny i elaboració d'espelmes ha iniciat nous contactes amb clients d'Europa i els EUA a través de les fires internacionals amb l'objectiu d'augmentar la seva presència a aquests dos mercats. Aquesta setmana assistirà al saló mundial PLM World of Private Label 2017 a Amsterdam. La setmana passada va presentar les noves col·leccions al mercat dels Estats Units en la fira internacional dels sectors industrials vinculats al jardí i la llar, el National Hardware Show que es va fer a Las Vegas.

En un comunicat, Ceres Roura remarca que entre les claus de la seva expansió destaca la seva capacitat d'"adaptació" davant els encàrrecs dels clients i la "personalització". Així per exemple l'empresa acaba de desenvolupar una espelma especial per al govern d'Israel que s'utilitzarà en un acte commemoratiu per recordar les víctimes de civils en atemptats terroristes. Se n'han produït un total de 4.000 unitats.

La producció i les preferències del mercat

A nivell de producció, la firma fabrica uns 25 milions d'unitats a l'any, el que representen gairebé 4.000 tones de producte. Més de la meitat del total, són espelmes perfumades amb valor afegit o espelmes funcionals, com ara de repel·lent de mosquits o per atenuar l'olor a tabac. A més a més, l'empresa ha desenvolupat una gamma àmplia d'olors i perfums tant per a la producció d'espelmes amb marca pròpia o amb marques d'altres empreses.

Pel que fa a les tendències, s'observen diferències en funció de les zones. Així, els consumidors de països nòrdics demanen espelmes sense olor i a totes hores, ja que les utilitzen per compensar la manca de llum natural, mentre que als països del mediterrani prefereixen les perfumades per encendre només a la nit, per perfumar l'ambient o per a l'exterior, com ara la que porta Citronela contra els insectes. Als EUA, en canvi, el que es ven més són les espelmes de gran format, en vasos gegants i amb molt de perfum.