En multitud d'ocasions, alguns contribuents presenten el seu esborrany de l'IRPF o la declaració de la renda amb errors i s'adonen després de realitzar aquesta presentació que la seva declaració no conté tots els ingressos que hauria de tenir, que no s'han aplicat totes les deduccions, que s'aplicat de manera errònia o, fins i tot, que es vol canviar l'opció de tributació de declaració individual a conjunta o viceversa.

En tots els casos, sempre que estiguem dins del termini de presentació de la declaració de la renda, que per a aquest exercici finalitza el 30 de juny de 2017, podrem esmenar el nostre error sense molts problemes, però en funció del tipus d'error que sigui, haurem d'aplicar una via per resoldre-ho o una altra. El camí fonamental és realitzar una declaració complementària sempre que el resultat de la declaració sigui una devolució d'import inferior a la declaració original o una quota major a pagar.

Errors en la declaració favorables al contribuent

Una vegada que hem presentat una declaració de la renda o hem confirmat un esborrany, però ens adonem que hem omès qualsevol aspecte a la declaració que ens afavoreix econòmicament, per exemple, menor quota a pagar o major quota a retornar, la via que tenim per presentar la declaració correcta és mitjançant la interposició d'una sol·licitud de devolució d'ingressos indeguts recolzant-nos en la declaració original que hem presentat i en la correcció que acompanyarem.

En cap cas es presenta declaració complementària de la renda quan el resultat de la segona declaració és favorable al contribuent. Aquest procediment es realitza presentant un escrit a la nostra delegació d'Hisenda sol·licitant la correcció de la primera declaració, argumentant l'origen de l'error i acompanyant una declaració correcta amb dita escrita.

Resultat de la declaració complementària favorable a Hisenda

En el cas que el resultat de la declaració incloent els aspectes que ens faltessin en el primer punt sigui una quantitat inferior a retornar a la inicial o una quota major a pagar, podem solucionar el nostre problema presentant una declaració complementària, ja sigui un error en l'esborrany o un error en una renda anterior. Aquestes declaracions es divideixen en 4 tipus depenent de l'omissió o rectificació que estiguem realitzant, sent els quatre punts principals:

1. Declaració complementària motivada per percebre endarreriments de rendiments del treball o en el supòsit de pèrdua de la condició de contribuent per canvi de residència que es refereix l'article 14.3 de la Llei de l'Impost.

2. Declaració complementària motivada per algun suposat espècia sobrevingut amb posterioritat a la presentació originària de l'exercici 2013.

3. Declaració complementària amb quantitat a retornar inferior a la sol·licitada a la declaració anterior sense que aquesta hagi estat encara efectuada.

4. Declaració complementària en altres supòsits diferents als anteriors.

En tots els casos, haurem de confeccionar una declaració amb totes les dades anteriors que s'han presentat a la primera declaració o esborrany i en simultani aplicar la quota efectiva a pagar respecte la primera declaració si ja ens han realitzat la devolució o si la quantitat a pagar és major.

Determinar en quin cas ens trobem, realitzar la primera declaració i corregir el resultat sobre la pròpia declaració anterior, és una casuística complicada que és recomanable que sigui supervisat per professionals en tots els casos.