El 5 d'abril va començar la Campanya de la Renda 2016. Es va obrir el termini per als contribuents que van optar per presentar la declaració de manera telemàtica. En canvi, aquells que optin per la modalitat presencial, hauran d'esperar fins al pròxim 11 de maig. El termini, en ambdós casos, finalitzarà el 30 de juny, llevat que es vulgui domiciliar el pagament de la declaració, que en aquest cas la data límit serà el 26 de juny.

A més a més, cal esmentar que a partir del 4 de maig i fins al 29 de juny es pot sol·licitar cita prèvia a les oficines de l'Agència Tributària per tal de rebre assessorament. També hi ha la possibilitat de rebre ajuda telefònica entre el 15 de maig i el 15 de juny.

Les novetats

Aquest any cal tenir en compte, d'una banda, les dates de presentació de la declaració de la renda, per evitar possibles penalitzacions i, de l'altra, les principals novetats que hi ha respecte a l'exercici anterior.

Desapareix PADRE

En l'exercici passat, el Programa d'Ajuda a la Declaració de la Renda (PADRE), ja es va suprimir per a una part dels contribuents i, en la renda d'enguany, s'ha eliminat completament, ja que obligava a fer servir l'ordinador. S'ha substituït pel sistema Renda web.

El Renda web

L'actual sistema Renda web elimina la necessitat de fer servir un ordinador i permet fer el procés d'una manera més còmoda mitjançant la utilització d'un smartphone. Un dels avantatges d'aquest sistema és que la informació queda emmagatzemada al servidor de l'Agència Tributària, la qual cosa permet començar el procés en una tauleta i finalitzar-lo en qualsevol altre dispositiu informàtic.

El fraccionament del pagament

Un altre dels canvis d'aquest ­exercici de renda 2016 té a veure amb el fraccionament del pagament: en cas que el contribuent hagi domiciliat el primer pagament, però no el segon, per fer aquest segon pagament simplement haurà de presentar a les entitats col·laboradores de l'Agència Tributària el document d'ingrés model 102.

A més a més

El servei de tramitació de l'esborrany o de la proposta de declaració s'ha generalitzat i estarà disponible per a tots els contribuents, sigui quina sigui la naturalesa de les rendes que s'hagin obtingut. Tal com s'apunta en el Manual Pràctic de Renda i Patrimoni 2016 de l'Agència Tributària, en cas que calgui algun tipus d'informació addicional per fer l'esborrany, es requerirà als contribuents i, un cop s'hagi aportat, es podrà obtenir l'esborrany a través del sistema Renda web.

Finalment

D'una banda, s'ha d'establir la possibilitat de sol·licitar la rectificació d'autoliquidació de l'impost a través de la mateixa declaració, marcant la casella 127. De l'altra, també es permetrà la cessió de la deducció per família nombrosa a un altre membre de la unitat familiar, si aquest no arriba al límit de renda mínima per a la presentació de la declaració.

S'ha de tributar per la devolució de les clàusules sòl?

La resposta és clara: no. La devolució derivada dels acords amb entitats financeres, ni de les quantitats pagades de més per les clàusules sòl, ni dels interessos indemnitzatoris, no s'integraran a la base imposable de l'IRPF. L'explicació és senzilla: es tracta de la devolució d'uns diners que, en obtenir-los, ja van tributar en l'exercici de renda corresponent, de manera que tornar-los a incloure en la declaració seria una doble imposició.

No obstant això, tal com indica Miguel Fernández, assessor de XUNTOS Economistes en el fòrum financer iAhorradores.com, “la devolució de quantitats pagades per anul·lació d'una ‘clàusula sòl' tindrà repercussió en la mesura que afectin les quantitats deduïdes per inversió en l'habitatge habitual”. Si un contribuent ha rebut la devolució per clàusula sòl i se n'ha beneficiat, es poden donar dos casos.

D'una banda, si la devolució de les quantitats pagades de més s'ha realitzat en efectiu, es perdrà el dret a les deduccions practicades i hauran de sumar-se les quantitats indegudament de­duïdes a la quota líquida estatal o autonòmica.

I, de l'altra, si la devolució s'ha practicat com una compensació amb una part del capital pendent d'amortització, les quantitats no s'hauran de sumar a la quota líquida.