El benefici net d'Abertis d'aquest primer trimestre està marcat per l'impacte extraordinari de comparar aquest període amb el mateix període de l'any passat que incorpora els beneficis de la consolidació al gener del 2016 dels resultats de l'Autopista Central de Xile. D'aquesta manera, el benefici d'aquest primer trimestre ha estat de 130 milions d'euros, el 66,2% menys que els 385 milions que es van comptabilitzar en el mateix període de l'any passat. En termes comparables, sense els extraordinaris, aquest benefici d'Abertis de 130 milions suposa un increment del 13%. En el primer trimestre destaca el bon resultat dels ingressos del grup que se situen en 1.281 milions d'euros, el 18% més per l'augment del tràfic a les autopistes per la millora de l'economia i per les noves adquisicions a Itàlia i l'Índia.

La companyia que presideix Salvador Alemany destaca que en els resultats d'aquest primer trimestre el comportament dels tipus de canvi han afavorit al grup especialment per l'evolució que han registrar el real brasiler, el pes xilè i dòlar nord-americà.

El tràfic de les autopistes del grup s'incrementa en un 2,3% entre els mesos de gener i l'abril, un període de quatre mesos que fa comparable el període amb l'any passat perquè neutralitza l'impacte calendari que suposa que la Setmana Santa d'aquest any hagi caigut en el mes d'abril mentre que l'any passat va caure en març.

Abertis destaca especialment l'increment de tràfic de les autopistes espanyoles, que creix un 6% mentre que el de Xile augmenta un 6,4%.

A més d'aquest augment del tràfic, els ingressos s'han vist afavorits per l'ampliació del perímetre de la companyia amb les incorporacions de les autopistes A4 i A31 a Itàlia i les dues concessions que s'han adquirit a l'Índia.

L'Ebitda, el resultat abans d'impostos, amortitzacions i interessos financers, se situa en el primer trimestre en 807 milions d'euros, el 13% més. Sense tenir en compte les noves incorporacions al perímetre de la companyia el creixement de l'Ebitda hagués estat del 7%.

L'endeutament net consolidat se situa al final del primer trimestre (31 de març) en 14.994 milions d'euros, lleugerament per sobre dels 14.377 milions d'euros que es va tancar l'any passat. Aquest increment s'explica per la compra de participacions en la filial francesa Sanef i a la incorporació de nous actius al perímetre de consolidació.

Tot i aquest increment de l'endeutament, la ràtio que relaciona l'endeutament net amb l'Ebitda s'ha reduït al passar de 4,4x el 31 de desembre del 2016 al 4,2x en el primer trimestre.

L'activitat inversora d'Abertis en el primer trimestre ha estat molt activa fins a destinar un total de 1.278 milions d'euros, dels que prop de 1.000 milions s'han destinat a la compra de participacions addicionals a HIT (Holding d'Infraestructures de Transport), companyia que controla el 100% de la filial francesa del grup, Sanef, i 134 milions a la compra de les dues autopistes de l'Índia.

En el segon trimestre, Abertis ha tancat la compra fins el 100% de Sanef, cosa que li suposarà una aportació de 135 milions d'euros més al benefici net de l'exercici del 2017.